Preşedintele stiri: 3610

Cine ar trebui să elaboreze previziunea macroeconomică în Moldova

22 feb. 2021,, 10:35   Economie
1647 0

În Moldova previziunea macroeconomică este elaborată de Ministerul Economiei, deși nu există o bază normativă în acest sens și, potrivit Legii cu privire la Banca Națională a Moldovei, efectuarea unei astfel de previziuni face parte din atribuțiile BNM.

Acest lucru a fost atenționat de expertul în economie Dumitru Barbalat, informează Noi.md.

El a publicat pe pagina sa de Facebook Strategia fiscal-bugetară a României pentru 2021, elaborată de Ministrul Finanțelor al României, menționînd că aceasta are 190 de pagini cu informații speciale.

„În România, Ministerul Finanțelor execută nu numai prognoza bugetară, ci și prognoza macroeconomică Ceea ce este logic. Previziunea noastră macroeconomică este elaborată de Ministerul Economiei. Deși NU există o bază normativă în acest sens.

În legea nr. 136/2017 și în reglementările privind Ministerul Economiei (Hotărîrea Guvernului nr. 690/2017) NU există nici măcar cuvîntul „macroeconomie” și sintagma „previziune macroeconomică”.


Potrivit Legii cu privire la Banca Națională, elaborarea acestei previziuni este responsabilitatea Băncii Naționale.

Cu toate acestea, funcționarii și conducerea Băncii se limitează DOAR la prognoza inflației.

Deși aceasta nu este o „realizare” a lor. Pentru că doar schimbă denumirea IPC de la Biroul de Statistică în „rata inflației””, a scris Dumitru Barbalat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Majorarea salariilor miniștrilor pînă la 50 de mii de lei va contribui la îmbunătățirea activității Cabinetului de Miniștri?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий