COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 551 348   INFECTAȚI 258 624(+89)   TRATAȚI 251 389     DECESE 6245(+1)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2821
Puterea stiri: 6280
Coronavirus stiri: 7242

Cînd vor fi "plafonate" prețurile la carburanți în Moldova

7 mai. 12:00   Economie
1711 0

Ca și cum ar face o favoare consumatorilor de produse petroliere, în timp ce înșira o listă lungă cu remarcile sale înțelepte, președintele a promulgat legea aprobată de Parlament. Comentariu pentru eNews a doctorului în economie Mihail Poisic.

"Despre istoria problemei. Pînă la 31 martie 2016, Moldova trăia deja în condiții în care prețurile la produsele petroliere, ca și acum, erau în "plutire liberă". Și ei, în comparație cu vecinii noștri, minus accizele, și atunci erau cu 5-7% mai mari, ceea ce dădea din fiecare procent un venit suplimentar de aproximativ 10 milioane de dolari SUA anual. Și abia după mulți ani de luptă a consumatorilor, indignați de nelegiuirea creată pe această piață de cartel, a fost în sfîrșit împinsă rezoluția Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică. Prin acest document a fost aprobată atunci o nouă metodologie pentru formarea și aplicarea prețurilor la benzină, motorină și gaz lichefiat".

Economistul menționează că, la ajustarea politicii fiscale a statului pentru același an în 2016, în acest document destul de voluminos a fost mai întîi introdus "amendamentul" că reglementarea prețurilor la gazul lichefiat este scoasă din competența ANRE. Iar apoi, deja în martie 2019, ANRE a fost lipsită și de dreptul de a stabili prețurile maxime de vînzare cu amănuntul atît la benzină, cît și la motorină. De fapt, țara a revenit la vechea metodologie care a fost în vigoare pînă în 2016.

"Desigur, acest lucru a afectat imediat prețurile, la creșterea agresivă a cărora am fost cu toții martori în acei ani. Iar acum, cînd Parlamentul a revenit în cele din urmă la metodologia care a fost în vigoare pînă în 2016, Președintele Maia Sandu a lungit pînă în ultimul moment promulgarea acestei "inovații", prelungind astfel posibilitatea petroliștilor de a-și umple buzunarele la maxim. Și abia acum, ca și cum ar face o favoare consumatorilor de produse petroliere, în timp ce înșira o listă lungă cu remarcile sale înțelepte, ea totuși a promulgat Legea aprobată de Parlament".

"Maia Grigorievna, Vă mulțumim foarte mult pentru grija dvs., care ne-a oferit în sfîrșit posibilitatea de a folosi produse petroliere, într-adevăr, la prețuri corecte".

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Noul parlament și-a început activitatea. Ce așteptări aveți de la activitatea sa?
🔽🔽