COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Cînd Moldova ar putea trece la noile reguli ale pieței energiei electrice

Secretariatul Comunității Energetice insistă ca noile reguli ale pieței energiei electrice în Moldova, împreună cu procedurile de realizare a tranzacțiilor transfrontaliere cu energie cu Ucraina, să fie puse în aplicare cel tîrziu pînă în al treilea trimestru al anului 2021.

Aceste reforme sînt parte a procesului de integrare a pieței energiei electrice între Ucraina și Moldova și sînt necesare pentru a asigura o tranziție lină către un sistem în care operatorul sistemului de transport (Moldelectrica) joacă rolul central pentru echilibrarea energiei și soluționarea dezechilibrelor, scrie mold-street.com.

Integrarea piețelor de energie între Moldova și Ucraina

Cooperarea pentru schimburi și echilibrări transfrontaliere este importantă pentru utilizarea optimă a resurselor de echilibrare și acesta este un domeniu care va fi explorat în continuare în contextul viitoarei integrări a pieței.

Potrivit conducerii Secretariatului Comunității Energetice, deși s-au înregistrat progrese în ceea ce privește acordul între operatorii sistemului de transport dintre Moldova și Ucraina, pentru soluționarea abaterilor transfrontaliere, dezvoltarea normelor comune și procesul de lansare a alocării capacității transfrontaliere necesită a fi finalizate, ca să poată fi aplicate noile reguli ale pieței energiei electrice în Moldova.


Administrația Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) susține că în cazul tranzacțiilor transfrontaliere cu energie electrică dintre cele două țări vecine trebuie asigurate reguli clare, transparente și nediscriminatorii, conforme cu acquis-ul comunitar în domeniul energiei.

Aplicarea noilor reguli ale pieței energiei electrice

Cît despre Regulile pieței energiei electrice, adoptate la începutul lunii august 2020, ANRE susține că acestea urmează a fi publicate în Monitorul Oficial, pentru a putea fi aplicate începînd cu anul 2021.

Noile norme vor crea premise pentru stimularea tranzacționării energiei electrice pe piețele organizate, comparativ cu tranzacționarea bilaterală, și anume: costuri mai mici de tranzacționare și atragerea participanților suplimentari pe piață, creșterea concurenței în sector și obligarea furnizorilor de energie să utilizeze diferite tipuri de strategii de ofertare.

Potrivit ANRE, odată cu diversificarea surselor de energie electrică, consumatorii finali vor beneficia de avantajele unei piețe concurențiale și competitive, ceea ce va avea un impact benefic asupra economiei naționale și a populației.

Noul model al pieței urmează să asigure facilitarea comerțului cu energie, facilitarea integrării surselor regenerabile de energie, utilizarea mai eficientă a rețelei electrice și crearea premiselor pentru integrarea pieței energiei electrice a Republicii Moldova în piața regională și în cea europeană.

Regulile pieței energiei electrice urmează a fi implementate în cîteva etape: punerea în aplicare a noii proceduri de procurare a energiei; lansarea pieței contractelor bilaterale, a regulilor notificărilor fizice, a regulilor de soluționare a dezechilibrelor și contractarea energiei de echilibrare conform dispozițiilor finale și tranzitorii din Reguli; crearea pieței zilei următoare, a pieței pe parcursul zilei și a pieței energiei de echilibrare conform prevederilor Legii 107/2016 cu privire la energia electrică.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load