X 

Cînd începe examinarea dosarului concesionării Aeroportului Chișinău

12 mai. 10:21   Economie
2848 0

În data de 18 mai va avea loc prima ședință de judecată în dosarul concesionării aeroportului Chișinău, în care au statutul de învinuiți opt foști oficiali de rang înalt.

Este vorba despre fostul premier, Iurie Leancă, interimar în anul 2013, atunci cînd a fost încheiată tranzacția. Totodată, în dosar se regăsește numele ex-ministrului Economiei, Valeriu Lazăr, cel al directorului Agenției Proprietății Publice, Tudor Copaci, al fostului director general interimar al ÎS Aeroportul Internațional Chișinău în acea perioadă, Petru Jardan, dar și al altor funcționari publici.

Dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău a ajuns pe masa magistraților pe 2 mai și este în gestiunea magistratei de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, Djeta Chistol, transmite Noi.md cu referire la anticoruptie.md

Conform acuzatorilor, în urma concesionării aeroportului, a fost adus un prejudiciu statului de peste 392 de milioane de lei. Șefa de la Anticorupție, Veronica Dragalin a declarat că în privința celor 8 învinuiți ar exista probe incontestabile și 20 de martori care vor fi audiați.


Dragalin mai spune că, în scopul recuperării prejudiciului cauzat, Procuratura Anticorupție, în comun cu ARBI și CNA, a aplicat sechestru pe bunuri în valoare totală de aproximativ 189 milioane lei.

Învinuiții nu și-au recunoscut vinovăția, iar ex-ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, aparent din numele tuturor acuzaților, a declarat că va insista ca ședințele de judecată să fie publice, astfel încît să poată „prezenta instanței și tuturor celor interesați materialele ce denotă că concesionarea activelor Aeroportului Internațional Chișinău a avut la bază hotărîri perfect legale”.

Amintim că, magistrații Curții de Apel Chişinău au menţinut, în noiembrie 2022, decizia Judecătoriei Chişinău prin care a fost recunoscut nul contractul de concesionare a Aeroportului de către SRL Avia-Invest. Asta, după ce Agenția Proprietății Publice a depus o cerere de chemare în judecată împotriva Societății Comerciale Avia Invest SRL prin care a solicitat recunoașterea nulității contractului din 30 august 2013 de concesiune a activelor aflate în gestiunea Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău și a terenului aferent acestora.

APP preciza anterior că a recurs la încetarea raporturile contractuale cu SRL Avia Invest drept urmare a neexecutării obligațiilor contractuale.

Acordul de concesiune a Aeroportului Chișinău a fost semnat în condiții netransparente, pe 30 august 2013, între Agenția Proprietății Publice și compania Avia Invest, fondată pe 2 august 2013, cu un capital social de 85,1 milioane de lei, divizat în părți egale între firmele rusești Habarovski Aeroport și Kolomenski Zavod.

La începutul lunii septembrie 2019, Guvernul condus de Maia Sandu a abrogat patru hotărîri cu privire la concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, luate în perioada 2012 – 2013. Este vorba despre hotărîrile privind inițierea proiectului de parteneriat public-privat pentru concesionarea Aeroportului Chișinău, aprobarea concesionării activelor Aeroportului, aprobarea Raportului privind derularea și rezultatele concursului pentru selectarea concesionarului activelor, precum și reconfirmarea aprobării concesionării activelor Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău. Ulterior, Agenția Proprietății Publice a depus o cerere de chemare în judecată împotriva Societății Comerciale Avia Invest SRL. prin care a solicitat recunoașterea nulității contractului, din 30 august 2013, de concesiune a activelor aflate în gestiunea Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău și a terenului aferent acestora.

2
1
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?