X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Cinci companii de creditare nebancară și-au stopat activitatea

10 ian. 2021,, 15:30   Economie
7552 0

Reglementările mai aspre pentru organizațiile de creditare nebancară (OCN), adoptate anul trecut, au ca efect creșterea numărului de companii ce sînt radiate sau care își suspendă activitatea pe această piață.

Astfel în ultima ședință din 2020 și în prima ședință din anul 2021, Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a decis radierea OCN David Credit SRL, din Registrul organizațiilor de creditare nebancară autorizate, ca rezultat al lichidării, transmite mod-street.com.

Practicau dobînzi de 2% pe zi și 730% pe an

Compania controlată de Anatolie Mocanu, ocupa locul 116 pe piața de creditare nebancară după valoarea activelor, dar care în ultimul an nu a mai acordat credite.

Totodată CNPF a aprobat suspendarea activității de creditare nebancară, pe un termen de 3 ani, a entităților: Credit Market SRL (locul 113 cu active de 2,3 milioane lei și controlată de Tatiana Plămădeală), Microcapital SRL (locul 117 cu active de două milioane lei și deținută de Ion Gudumac), E-Cash SRL (locul 151 cu active de circa 400.000 lei și controlată de Roman Țurcan) și ROSST-X SRL (locul 128 cu active de circa 1,2 milioane lei și deținută de Irina Bologan, Andrei și Ecaterina Scripnic), în baza deciziilor asociaților OCN.


De asemenea CNPF a decis suspendarea activității de creditare nebancară a OCN Realty Capital SRL (locul 139 cu active de circa un milion de lei, dar cu un stoc de circa 5,7 milioane lei credite acordate și controlată de Virginia Groza.

Unele dintre aceste companii (E-Cash SRL) au practicat anterior dobînzi înrobitoare de 2% pe zi, ceea ce înseamnă 730% anual la creditul acordat.

Datele CNPF relevă că în prezent 26 de OCN și-au suspendat activitatea, sau sînt radiate și în curs de lichidare.

În consecință numărul OCN a coborît la 154 de entități, care aveau la 30 septembrie 2020 active de circa 10 miliarde de lei și un stoc de aproape 8 miliarde lei credite acordate.

Atenuarea riscului de supra-îndatorare a populației

La începutul anului trecut au fost adoptate o serie de reglementări ce prevăd printre altele, limitarea costurilor totale ale creditului nebancar sau leasingului financiar pentru consumatori, pe un termen de pînă la 2 ani, în mărimea care să nu depășească valoarea debursată conform contractului respectiv.

Scopul acestei măsuri, bazată pe experiența altor state, este de a atenua riscul de supra-îndatorare a populației prin aplicarea unor costuri excesive ale creditelor de consum.

Pentru împrumuturile în valoarea de pînă la 50 de mii de lei, acordate persoanelor fizice, se propune interzicerea renegocierii clauzelor contractuale, care conduce la mărirea obligației pecuniare inițiale ale debitorului și la o supra-plată continuă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?