Criza energetică stiri: 1778
Cutremure stiri: 391
Eurovision stiri: 428

Cifră record: Cîți bani au trimis anul trecut moldovenii care muncesc peste hotare

25 ian. 10:30   Economie
2459 0

Cifră record! Moldovenii care muncesc peste hotare au trimis anul trecut mai mulţi bani în ţară. Potrivit Băncii Naţionale a Moldovei, suma remitenţelor a ajuns în anul 2022 la un maxim istoric de 1,75 de miliarde de dolari.

Totuşi, acestea sînt de două ori mai mici decît suma salariilor obţinute în ţară, ceea ce arată că economia ţării se dezvoltă, susţin experţii economici, transmite publika.md.

Potrivit datelor BNM, anul trecut moldovenii au trimis în ţară 1,75 de miliarde de dolari, cu 126 de milioane de dolari mai mult decît în anul 2021 şi cu 262 de milioane de dolari în plus faţă de 2020.

Expertul economic Veaceslav Ioniță susţine că, în realitate, remitenţele sunt şi mai mari. Alte 200-300 de milioane de dolari ajung anual în ţară şi pe alte căi decît cele oficiale.

"Ei nu primesc numai prin transferuri oficiale, ei mai primesc la microbuz, singuri aduc banii în buzunare sau avem mai nou un fenomen care a luat amploare în ultimii ani, în special, în pandemie, cardurile străine. Rudele de peste hotare au dat carduri la moldoveni şi ei le folosesc aici, achită cu ele, dar de fapt asta tot e o formă ascunsă de remitenţe", a spus Veaceslav Ioniţă, expert economic.


Remitenţele ar fi putut fi şi mai mari dacă moneda unică europeană nu se deprecia anul trecut simţitor faţă de dolar.

"Să nu uităm că două treimi din remitenţe vin în euro, iar euro s-a depreciat faţă de dolar cu şapte la sută. Dacă nu era deprecierea aceasta atunci volumul remitenţelor în dolari ar fi fost aproape un miliard 850 de milioane, cu vreo sută de milioane de dolari mai mult", a explicat Veaceslav Ioniţă, expert economic.

Totuși, raportate la salariile cîştigate în ţară, transferurile de peste hotare au fost în 2022 de 2,3 ori mai mici decît în perioada anilor 2005-2008. Astfel, rolul acestora în economia naţională este mult mai mic decît acum 15 ani.

"Nu m-aş mira ca în 2023 volumul remitenţelor va fi mai mare decît în 2022 , însă ca greutate în economie evident ele nu mai joacă rolul pe care l-au jucat cîndva. În 2005 - 2008 remitenţele erau mai mari ca exporturile noastre, erau mai mari ca salariile plătite în Moldova. Evident că acestea decideau totul în ţară. Dar dacă remitenţele sunt mai mici decît 20 la sută din salarii deja poţi să spui că ele nu mai joacă rolul care l-au jucat cîndva. Asta se poate întîmpla în cinci ani de zile", a spus Ioniță.

Moldovenii spun că ar dori să trăiască bine în ţară şi să nu depindă de banii transferaţi de rudele stabilite peste hotare. Însă, deocamdată asta este imposibil pentru unii.

Precizăm că după anul 2022 cea mai mare sumă de remitenţe a fost transferată în ţara noastră în anul 2008. Atunci acestea au ajuns la 1,66 miliarde de dolari.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?