X 
Arşiţa stiri: 182
Jocurile Olimpice stiri: 141
Transnistria stiri: 1455

Cifra de afaceri a Căii Ferate, dublă în 2022. Cu ce realizări s-a lăudat conducerea întreprinderii

19 ian. 2023,, 16:15   Economie
2741 0

Directorul Î.S „Calea Ferată din Moldova”, Oleg Tofilat a prezentat astăzi o retrospectivă a activității întreprinderii în anul 2022.

Astfel, potrivit acestuia, în 2022, cifra totală de afaceri s-a ridicat la 1,3 miliarde de lei (dublu față de 2021), în timp ce cca. 147 mii de pasageri au fost transportați pe rutele Chișinău - Iași, Chișinău - București și Chișinău - Kiev, transmite agora.md.

„Î.S ”Calea Ferată din Moldova” a reușit să înregistreze progrese economice, operaționale și pe agenda de investiții. Dacă e să ne referim la statisticile generale, atunci în anul 2022 volumul total de mărfuri transportate a fost de 1232 mln tone/km, cu aproximativ 84% mai mult față de anul 2021. Iar cifra totală de afaceri se apropie de 1,3 mlrd lei (dublu față de anul 2021)”, se arată în comunicatul publicat de întreprindere.

Potrivit raportului prezentat de Tofilat, chiar în în prima lună a anului 2022, pînă la începutul războiului din Ucraina, CFM a înregistrat o cifră record de mărfuri transportate. Doar în luna ianuarie 2022 au fost transportate în total- 95,68 milioane tone/km- asta în timp ce volumul lunar de mărfuri transportate în anul 2021 era mereu între 25 și 87 mln tone/km.

În același timp, a fost inițiat proiectul privind achiziționarea a 1000 de vagoane cerealiere care urmează să fie livrate pînă în anul 2025. Noile vagoane vor fi finanțate printr-un credit de asistență din partea Guvernului Poloniei în valoare de 65 milioane euro. Totodată, a fost elaborat planul de reabilitare în regim de urgență a coridorului Căinari-Chișinău-Ungheni-Bălți-Vălcineț în cadrul inițiativei UE Solidarity Lanes.


Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 96 de milioane de euro.( 20 mln grant din partea UE, 12 mln BERD) Lucrările de reabilitare a căilor ferate ar urma să înceapă în acest an pentru a fi finalizate în anul 2024. În luna august a fost dat în exploatare tronsonul de cale ferată Basarabeasca-Berezino, deschizînd, astfel, accesul spre portul dunărean Izmail din Ucraina.

Tofilat a menționat că întreprinderea pe care o conduce s-a implicat activ în gestionarea crizei refugiaților, în luna martie fiind organizate curse speciale spre Iași, iar mai multe spații au fost transformate în centre de prim-ajutor. În aelași timp, În luna mai, 2022, a avut loc lansarea celui mai important proiect de infrastructură feroviară de la independență încoace- Modernizarea tronsonului feroviar Tighina-Basarabeasca-Giurgiulești. Distanța- 233 km. Valoarea proiectului-113 mln de euro (BERD, BEI, Comisia Europeană). Lucrările sunt executate de o firmă din Kazahstan.

O altă realizare menționată de directorul Oleg Tofilat vizează achitarea integrală a restanțelor salariale și fiscale acumulate pe parcursul anilor precedenți (datorii salariale: 150 mln lei, datorii fiscale- 48 mln lei).

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав