X 
Arşiţa stiri: 151
Jocurile Olimpice stiri: 122
Transnistria stiri: 1453

China a apreciat planurile Rusiei de a renunța la dolar

29 iun. 2021,, 13:45   Economie
2778 1

Dorința Rusiei de a renunța la dolar poate deveni un protest împotriva hegemoniei americane. Această opinie a fost exprimată în ziarul "Huanqiu Shibao" de Chen Yijun, cercetător la Institutul Rusiei, Europei de Est și Asiei Centrale a Academiei de Științe Sociale din China, scrie RIA Novosti.

Expertul consideră că de-dolarizarea nu va afecta foarte mult Rusia, deoarece SUA, spre deosebire de China și Europa, nu este principalul partener comercial al Moscovei. În același timp, moneda rusă, potrivit lui, este recunoscută drept un mijloc stabil de plată.

Procesul de înlocuire a dolarului în transzacțiile internaționale va deveni o batjocură a Moscovei asupra SUA.

"Pentru Washington, acțiunea autorităților ruse va fi un fel de umilință, deoarece demersul Moscovei va pune Washingtonul într-o "poziție ciudată în fața aliaților săi", a spus Chen Yijun.

Anterior, ministrul Finanțelor Anton Siluanov a anunțat despre planurile Fondului Național de Bunăstare (NWF) de a renunța complet de moneda americană. În loc de dolar, vor crește cota euro și yuanului, precum va apărea și aurul. Ulterior, primul viceprim-ministrul Rusiei, Andrei Belousov, a explicat că retragerea dolarului din structura NWF este asociată cu amenințarea sancțiunilor americane și este pe deplin justificată.


Purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la rîndul său, a numit de-dolarizarea drept un proces permanent. El a menționat că unul dintre motivele acestui pas a fost îngrijorarea multor țări cu privire la siguranța principalei monede de rezervă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?