COVID-19 în MOLDOVA

Chicu către agricultori: Știu că nu era să cereți dacă situația nu era insuportabilă

Chicu către agricultori: Știu că nu era să cereți dacă situația nu era insuportabilă

Prim-ministrul a efectuat o vizită în raionul Cahul, în cadrul căreia a fost examinată situația dificilă în agricultură, din cauza condițiilor climaterice nefavorabile.

Ion Chicu a discutat cu agricultorii din regiune care și-au expus temerile că seceta severă poate continua și în anii următori, de aceea solicită intervenția Guvernului în proiecte concrete de irigare a terenurilor agricole.

Reprezentanții Guvernului și antreprenorii au purtat un dialog pașnic și constructiv, aceasta fiind unica modalitate de identificare, în comun, a soluțiilor optime. Agricultorii au venit cu mai multe inițiative pe termen scurt și mediu care ar contribui la rezolvarea problemelor cu care se confruntă.

Publicitate

„Știu că nu era să cereți suport dacă situația nu era să fie deja insuportabilă. Guvernul a alocat 200 milioane de lei pentru subvenționarea culturilor cerealiere de grupa întîi. Am cerut MADRM să revadă posibilitatea de simplificare a Regulamentului de acordare a acestor compensații”, a spus premierul.

Ion Chicu a salutat inițiativa de scutire a agricultorilor de taxa pentru folosirea drumurilor, clarificarea prevederilor contractului de arendă a terenurilor agricole, planificarea de către stat a cantității de produse agricole necesare pe an, dar și dezvoltarea sectorului zootehnic.

Un alt subiect discutat la ședință a vizat susținerea producătorilor autohtoni de material semincer. Prim-ministrul a menționat capacitățile Institutului de Cercetări pentru Culturile de Cîmp "Selecția” din Bălți, care are experiență și rezultate frumoase în prelucrarea semințelor cu un randament înalt și rezistente la condițiile climaterice extreme. „Vom restabili acest sector în țara noastră, avem toate posibilitățile pentru aceasta. Vom oferi avantaje producătorilor agricoli care vor folosi material semincer autohton”, a conchis șeful Executivului.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load