COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Chicu: Asistența macrofinanciară din parte UE nu e meritul Guvernului Sandu

Chicu: Asistența macrofinanciară din parte UE nu e meritul Guvernului Sandu

Premierul Ion Chicu declară că banii externi, care au ajuns în Republica Moldova în 2019, au fost oferiți pentru condiționalitățile realizate între 2015 și 2018. Șeful Executivului afirmă că acuzațiile aduse de fosta prim-ministră, Maia Sandu reprezintă „declarații politice”, ce nu corespund adevărului.

„Doamna Sandu se etalează ca un politician, iar politica, din păcate, presupune și multă minciună. Dumneaei nu vine cu idei și propuneri, cum nu a venit nici în cele 5 luni în care a guvernat. Dacă se invocă majorarea tarifului la transportul interurban, fără un audit, cum declară doamna, păi vă spun că este auditul efectuat de către ministrul Economiei din Guvernul dumneaiei, care a ieșit și a spus că tariful trebuie majorat. Că la una dintre ședințe, Maia Sandu a spus că da trebuie majorate tarifele, dar politic nu putem face, asta e altceva”, a spus Ion Chicu la emisiunea Puterea a Patra, de la N4.

Șeful cabinetului de miniștri a comentat și acuzația fostei prim-ministre despre faptul că nu au mai fost alocate următoarele două tranșe de susținere macro-financiară de către Uniunea Europeană, pe motiv că acest „Guvern nu este credibil și nu realizează reforme”.


„În perioada aceasta de 5 luni ale Guvernului Sandu, de la UE au venit în jur de 70 de milioane de euro, exclusiv pe condiționalitățile îndeplinite între 2015 și 2018. Nu e nicio condiționalitate, pentru care s-au primit bani în 2019, îndeplinită de Guvernului Sandu. Este meritul Republicii Moldova”, a afirmat prim-ministrul.

Pitrivit oficialului, a doua tranșă de asistență macro-financiară, ce urma să vină, potrivit Maiei Sandu, încă în luna decembrie, la fel, presupune „mai multe condiționalități”.

„Cînd a plecat Guvernul Sandu, mai rămăseseră două condiționalități importante nerealizate - Legea achizițiilor publice pentru utilități și Legea contracarării spălării banilor. Pe 14 noiembrie, lucrul pe aceste două legi nici nu era început, așa.. discuții doar la televizor. Cum putea să vină tranșa în decembrie, dacă legile nu erau? Noi le-am elaborat, le-am aprobat în Guvern și sînt acum în Parlament. Formal, noi vom îndeplini aceste condiționalități în luna martie. Dacă vor veni acești bani, urmază să vedem, pentru că acolo sînt și niște generalități, cum ar fi statul de drept, asigurarea democrației, asigurarea drepturilor omului. Din noiembrie și pînă acum situația în aceste domenii nu a degradat și nu a fost nicio involuție”, a mai spus Ion Chicu.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load