COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Chicu a răspuns acuzațiilor lansate de de Air Moldova

Chicu a răspuns acuzațiilor lansate de de Air Moldova

Ion Chicu crede că împrumutul de 2 milioane de euro pe care l-a luat compania Air Moldova din Rusia a fost blocat pe un cont bancar din Republica Moldova pentru că proveniența mijloacelor financiare trebuie verificată sub aspectul de a nu permite o eventuală spălare a banilor, scrie cotidianul.

În cadrul unei conferințe de presă, prim-ministrul a fost solicitat să comenteze acuzațiile companiei Air Moldova, care susține că creditul, contractat la o bancă comercială din Rusia, a fost blocat nejustificat la o bancă comercială din R. Moldova. Potrivit reprezentanților companiei, banii urmau să fie folosiți pentru stingerea datoriilor față de creditori, în special față de firma concesionară a aeroportului din Chișinău, Avia Invest, care ar fi putut achita datoria pe care o are față de Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) și, astfel, să evite insolvabilitatea. Dat fiind scopul statului de a cauza insolvabilitatea Avia Invest și rezilierea contractului de concesiune, spun reprezentanții Air Moldova, compania lor a nimerit în centrul acestui conflict, iar activitățile sale operaționale au fost practic oprite după blocarea banilor împrumutați din Rusia.

„Nu știu ce relație are Avia Invest cu creditorii și debitorii. Că sînt blocate conturile, prima dată aud. E blocat contul Avia Invest la cererea noastră către executorul judecătoresc, pentru că ei n-au achitat datoria.


În ce privește că ei au bani de nu știu unde pe cont, dar ei sînt blocați, trebuie să cunoașteți că în R. Moldova este legislația care spune că fiecare sumă trece prin filtre, pentru a nu admite spălarea banilor. Iată pentru a preveni laundromaturi se face acest lucru. Cînd vine un ivnestitor ca să-și acopere datoriile, care a împrumutat de la o persoană fizică, nimeni n-o știe, aproape 2 milioane de euro, asta e primul bec roșu care se aprinde. Se verifică dacă nu e spălare de bani. Cînd se fac așa împrumuturi trebuie să fie probată proveniența banilor. Restul e lirică”, a comentat premierul.

„Eu cred că această companie, Avia Invest, a avut toate posibilitățile ca pînă la 30 aprilie să achite restanțele. Guvernul, în iulie 2019, i-a dat o dată posibilitatea să reeșaloneze plățile. Cum să spui că Guvernul îți creează probleme, dacă deja ți-a dat posibilitatea să achiți? Ei au crezut că pot face cu acest Guvern, cum au făcut cu precedentul”, a mai spus Chicu.

Chicu a venit din nou cu critici la adresa firmei concesionare a aeroportului, Avia Invest. Potrivit lui, în pofida faptului că compania percepea cele mai mari taxe aeroportuare, la o anumită etapă a îndrăznit să nu achitae taxele la stat.

„Ei către AAC aveau datorii de 118 milioane de lei, acumulate în perioada 2017-2019. Cînd Guvernul Sandu abia s-a instalat și încerca să înțeleagă ce se întîmplă, conducerea Autorității Aeronautice Civile (AAC) a semnat contractul de reeșalonare a celor 118 milioane de lei, cu permisiunea Guvernului, din cîte am înțeles, și i-a permis acestui investitor să nu plătească banii atunci.

De atunci ei au achitat conform graficului, dar la 30 aprilie au ratat data plății, aveau datorii de 22 de milioane și ceva. Imediat cum au ratat data, noi am blocat contul. Am așteptat 18 zile, pînă ieri, ca să achite banii. Nu au achitat cele 22 de milioane. În afara de asta, ei au datorii la bugetul public național de aproape 10 milioane de lei. Nici asta n-a fost achitată”, a spus Chicu.

„Toate acestea luate împreună îi oferă dreptul oricărui creditor să meargă în instanță să ceară banii. Dacă nu achită atîta timp înseamnă că sînt în insolvență. Ieri AAC a înaintat cererea introductivă în instanță. E important de remarcat că dacă investitorul intră în insolvență, Guvernul poate rezilia contractul de concesionare. Aceasta este prevăzut în art. 26 p. 1 din contractul de concesiune. Noi ne-am adresat în instanță pentru declararea insolvabilității”, a adăugat șeful Guvernului.

Oficialul a reiterat că nu consideră Avia Invest un investitor în Aeroportul Internațional Chișinău.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load