TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Cercul plătitorilor de TVA a fost lărgit

Cercul plătitorilor de TVA a fost lărgit

Au intrat în vigoare amendamentele la Codul Fiscal care lărgesc cercul plătitorilor de TVA.

Aceștia sînt persoanele fizice și juridice care practică activitate de antreprenoriat și procură pe teritoriul Moldovei proprietatea întreprinderilor înregistrate în calitate de plătitori TVA, aflate în proces de insolvabilitate. În categoria subiectelor de impozitare cu TVA sînt incluse și persoanele care procură proprietatea gajată, ipotecată sau cea sechestrată, relatează Noi.md cu referire la logos.press.md.


Potrivit modificărilor operate la articolul 94 al CF, aceștia au obligația să achite TVA începînd cu 1 ianuarie curent. În acest caz valoarea impozitată reprezintă valoarea de procurare a proprietății care urmează să fie achitată de cumpărător fără TVA. Obligația de plată apare imediat după efectuarea plății sau în ziua preluării de către cumpărător a proprietății companiei în proces de insolvabilitate – în funcție de faptul ce operațiune este derulată prima.

La 3 ianuarie SFS a emis un ordin, în care este stabilit modul de declarare a TVA, un formular al declarației TVA și modalitățile de completare a acestuia fiind plasat pe site-ul instituției. Pe lîngă aceasta, acesta a fost modificat ținînd cont de introducerea începînd cu 2020 a principiilor de impozitare inversă. Prima perioadă fiscală pentru care va fi achitată TVA va fi ianuarie 2020.

Reamintim că principiul impozitării inverse va fi implementat pentru companiile insolvabile sau companiile care vînd proprietatea gajată. Esența modificărilor constă în aceea că începînd cu anul curent suma TVA plătită pentru proprietatea gajată sau sechestrată, precum și pentru activele companiilor în proces de insolvabilitate va fi transferată la buget în mod prioritar.

Introducerea principiului impozitării inverse va contribui la evitarea unei eventuale prejudicieri a bugetului de stat. În prezent TVA deseori nu este achitată la buget din cauza incapacității vînzătorului de a o achita, sumă fiind dedusă fără a ajunge la buget. Potrivit principiului impozitării inverse, în cazul vînzării proprietății de către agentul economic insolvabil unui alt agent economic, cel din urmă calculează și achită suma TVA la buget și obține dreptul la deducere.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load