COVID-19 : VACCINAȚI 1 004 668  INFECTAȚI 400 556 (+3971)   TRATAȚI 369 770     DECESE 10 501(+13)   Mai multe detalii 
Criza energetică stiri: 543
Coronavirus stiri: 7924

Cenușă: Informațiile din mass-media occidentală pot prejudicia negocierile dintre R.Moldova și Gazprom

27 oct. 2021,, 16:26   Economie
1637 1

Afirmațiile presei occidentale precum că Rusia ar fi cerut Moldovei să renunțe la Acordul de Liber Schimb și Aprofundat cu UE, în schimbul unui contract avantajos de livrare a gazelor, nu sînt susținute de niciun fel de dovezi, spune politiologul Dionis Cenușă.

Expertul a remarcat că informațiile publicate de mass-media occidentală trebuie să se bazeze pe dovezi verificabile, pentru a nu prejudicia și mai mult discuțiile și așa dificile dintre guvernul Republicii Moldova și monopolistul rusesc al gazelor.

Cenușă a explicat de ce informațiile publicate de presa occidentală nu pot fi considerate veridice.

"Presa occidentală a publicat că Rusia cere Moldovei să se retragă din ZLSAC (parte a Acordului de Asociere) cu UE. Nu este clar baza dovezilor pentru a afirma acest lucru.

- Chiar și atunci cînd forțele pro-ruse au fost scurt timp la putere (2020-2021, plus mandatul lui Igor Dodon), această solicitare nu a fost pe masă.


- Din cîte știu, oficialii moldoveni le-au comunicat omologilor ruși despre importanța separării furnizorului de transportator strict în sectorul gazelor (unde există monopolul rusesc).

- Situația este foarte delicată; Moldova a găsit o modalitate de a cumpăra gaz din Polonia pe piața spot de gaze (mai mult de 1.000 de euro la 1.000 m3). A fost lansată a treia licitație pentru 1,5 milioane m3.

- În același timp, țara nu a încetat să negocieze un contract pe termen lung cu Rusia în condiții adecvate", a explicat Cenușă într-o postare pe rețelele de socializare.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X