Centrala de la Cuciurgan și-a micșorat producția de energie electrică

Centrala de la Cuciurgan și-a micșorat producția de energie electrică

Una dintre cele mai mari întreprinderi transnistrene – CERS Moldovenească – a produs în primul trimestru al anului curent 862,7 mil. kWh de energie electrică, fiind cu 14% mai puţin decît în perioada similară a anului 2018.

Astfel, s-a redus şi coeficientul de folosire a capacităţilor stabilite – de la 18,37% la 15,86%.

Surse din cadrul administraţiei Centralei de la Cuciurgan au relatat pentru INFOTAG că acest lucru ţine de „scăderea cererii la energie electrică din partea consumatorilor”.

Producţia de energie termică de la colectoare, de asemenea, s-a redus, însă cu 9%, pînă la 46,8 mii gigacalorii „din cauza creşterii temperaturii aerului de afară”. 

Ca şi în anul 2018, baza combustibilului centralei a constituit gazul – 99,9%, în timp ce cota de folosire a păcurii a constituit 0,1%, iar a cărbunelui – 0%.

Potrivit directorului general al centralei, Alexei Şirma, un eveniment important în această perioadă a fost popularea lacului de acumulare Cuciurgan cu circa 8 tone de puieţi de carp şi cosaş cu scopul de a îmbunătăţi starea ecologică a lacului.

INFOTAG precizează: CERS Moldovenească este una dintre cele mai mari centrale electrice din Europa de Est, care activează din anul 1964. Întreprinderea dispune de 12 blocuri energetice cu o capacitate totală de 2520 MW, dintre care funcţionează doar trei-patru. În perioada sovietică, Centrala asigura cu energie electrică întreaga Moldovă şi sudul Ucrainei, precum şi efectua exporturi în Balcani. Proprietarul Centralei este compania rusă „Inter RAO”. Centrala este principalul furnizor de energie electrică în Moldova, care produse doar un sfert din energia consumată. Potrivit noului contract, pînă la sfîrşitul lunii martie 2020, Centrala va livra 85% din energia electrică importată de Moldova la preţul de $52,4 pentru 1 kWh.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load