X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Cel mai slab rezultat din ultimii 15 ani: Cu cît au scăzut veniturile Metalferos în ultimul an

10 mai. 2023,, 12:26   Economie
2476 0

În 2022, Metalferos SA, în care statul deține 78,28% din capital, a înregistrat o scădere de opt ori a cifrei de afaceri față de 2021, potrivit raportului financiar al companiei.

În 2022, veniturile Metalferos au scăzut de 8 ori: cel mai prost rezultat din ultimii 15 ani.

Acesta este cel mai slab rezultat din ultimii 15 ani pentru fostul monopolist de stat pe piața de export a deșeurilor metalice din Republica Moldova, relatează point.md cu referire la mold-street.com.

Astfel, datele Metalferos arată că anul trecut compania a obținut venituri de circa 217 milioane de lei, în timp ce în 2021 acestea au constituit 1,74 miliarde de lei, ceea ce reprezintă cel mai bun rezultat din istoria sa.

Datele raportului financiar al companiei arată că în 2022 Metalferos a înregistrat pierderi de 13,2 milioane lei, iar în 2021 a obținut un profit de 29,75 milioane lei. Conducerea companiei nu oferă o explicație clară a motivelor care au condus la o astfel de evoluție extrem de negativă.


În raportul său, drept principalele obstacole și riscuri în activitatea Metalferos administrația numește restricțiile impuse de autorități, imperfecțiunea legislației în domeniul antreprenoriatului, specificul afacerilor cu deșeuri de metale feroase și neferoase, concurența, lipsa specialiștilor, condițiile meteorologice, fluctuațiile valutare și de preț.

Remarcăm faptul că, deși în 2021, comparativ cu 2022, a fost înregistrată o dezvoltare relativ bună a situației economico-financiare a Metalferos, deja în ultimele luni ale anului 2021, indicatorii economici s-au înrăutățit și s-au observat fenomene negative ca urmare a creșterii semnificative a prețurilor la resursele energetice, dar și a concurenței de pe piață.

De menționat că din noiembrie 2021, Uniunea Europeană a impus interdicție la exportul de deșeuri de metale și aliajele acestora în formă metalică în Republica Moldova.

Principalul importator de deșeuri metalice din țările UE era Uzina Metalurgică de la Rîbnița. Aceasta importa în principal din România, iar interdicția a afectat această fabrică.

Drept urmare, Uzina Metalurgică de la Rîbnița a fost nevoită să achiziționeze deșeuri pe piața internă, dar nu prin intermediul Metalferos, așa cum era pînă în 2020, dar prin intermediul companiilor afiliate.

Un alt factor este faptul că piața de export a metalelor feroase și neferoase a fost demonopolizată începînd cu sfîrșitul anului 2019 și pe piață au apărut jucători care au constrîns compania Metalferos.

0
0
1
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?