Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Ce trebuie să facă R. Moldova pentru facilitarea comerțului

25 mar. 2021,, 18:02   Economie
2288 0

Facilitarea comerțului se asociază perfect cu mișcarea și dezvoltarea economică. Orice investitor care vine în Republica Moldova se orientează pe exportul în țările din regiune. Comerțul transfrontalier nu trebuie să fie o barieră.

De aceea, e important în continuare, pentru a asigura facilitarea comerțului, adoptarea Codului Vamal și punerea în aplicare a acestuia. Sistemul informațional al Serviciului Vamal trebuie să fie adaptabil la dezvoltările economice, iar în acest sens trebuie alocate mai multe resurse umane și financiare în dezvoltarea acestuia în susținerea evoluțiilor economice. Declarațiile aparțin lui Dorel Noroc, secretar de stat la Ministerul Finanțelor, și au fost făcute în cadrul primei Conferințe dedicate facilitării comerțului internațional – e-TRADECON, transmite IPN.

Potrivit secretarului de stat, se evidențiază o tendință în ultima perioadă – sistemele informaționale ale mai multor țări sînt integrate și corelează între ele. De asemenea, adaugă Dorel Noroc, e importantă eficiența administrării vamale cu accent pe modernizarea infrastructurii și integritatea angajaților din serviciul vamal.

Aureliu Ciocoi, prim-ministrul interimar, speră că evenimentul va deveni o platformă bună de comunicare dintre partenerii de dezvoltare, mediul de afaceri și autoritățile publice, în special în contextul crizei pandemice. Potrivit lui, atît guvernul în demisie, cît și oricare alt guvern care va veni după, cu mandat deplin, urmează să susțină inițiativele Serviciului Vamal în vederea asigurării securității economice a statului și promovării unui climat investițional atractiv. El a apreciat efortul depus pentru elaborarea noului Cod Vamal, aprobarea căruia de către Parlament va avea un impact inclusiv asupra facilitării comerțului internațional. Proiectul noului Cod Vamal, de cîteva luni, este trimis Parlamentului și premierul speră că acest cod va fi aprobat în versiunea prezentată de executiv.

Pentru Republica Moldova, cu o piață de desfacere limitată, integrarea pe piețele globale este crucială, prin urmare, este necesară prioritizarea expansiunii exportului mărfurilor și serviciilor moldovenești. Pentru a încuraja exporturile, țara trebuie să adere la lanțurile valorice regionale și globale. Problematica facilitării comerțului transfrontalier se regăsește pe agenda guvernamentală. Subiecte precum minimalizarea timpului de vămuire a mărfurilor, optimizarea procesului de trecere a frontierei a mărfurilor, eliminarea piedicilor birocratice, trecerea în regim online a interacțiunii autorităților cu businessul, se regăsesc în planul național de acțiuni de facilitare a comerțului.

Dereck Hogan, ambasadorul SUA în Republica Moldova, a adăugat că, anul trecut, întreprinderile din întreaga lume s-au confruntat cu provocări fără precedent și au fost nevoite să se adapteze noii realități. Comerțul extern a fost afectat de pandemia globală, iar cetățenii și întreprinderile din Moldova au resimțit efectele constrîngerilor impuse de pandemie. Înainte de pandemie, Moldova a înregistrat o creștere constantă atît a importurilor, cît și a exporturilor, an după an. Experții consideră că această tendință va continua după pandemie. Dacă Moldova reușește să se adapteze condițiilor economice regionale și globale, mărfurile moldovenești sînt vîndute în întreaga lume inclusiv grație suportului Guvernului SUA în facilitarea pătrunderii companiilor din Moldova pe piețele noi, stabilirea de noi parteneriate și relații economice de încredere. Guvernul SUA prin intermediul USAID, susține dezvoltarea comerțului moldovenesc de mai mult timp. Colaborează cu Guvernul în susținerea comerțului economic și îl vede ca un domeniu promițător de creștere economică.

Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, consideră că dialogul constant cu companiile va crea o sinergie dintre sectorul privat și factorii de decizie din diferite instituții. De asemenea, în contextul pandemiei, Moldova continuă să fie un partener de încredere pentru UE din cadrul parteneriatului Estic. Acordul de Liber Schimb, inclusiv Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, continuă să fie o bază stabilă pentru parteneriat. În anul 2020, UE și-a consolidat poziția de cel mai mare partener comercial pentru Moldova, reprezentînd jumătate din comerțul Moldovei și peste două treimi din exporturile moldovenești au mers în UE. De la implementarea Acordului de asociere, investițiile UE în Republica Moldova s-au triplat. Peste 70% din toate investițiile străine directe au venit în Republica Moldova din Uniunea Europeană. Pentru ca această tendință să continue și pentru ca Moldova să beneficieze de mai multe investiții directe, este important climatul de afaceri, predictibilitatea și stabilitatea legislativă, supremația legii, un sistem de justiție independent și transparent. Rolul sistemului vamal este la fel de important în implementarea Acordului de Asociere, a remarcat Peter Michalko.

Sergiu Burduja, directorul Serviciului Vamal, își propune ca evenimentul organizat să fie o platformă modernă de comunicare și conlucrare atît pentru mediul de faceri, cît și pentru Serviciul Vamal. În cadrul conferinței, organizatorii și-au pus ca obiectiv preluarea și aplicarea celor mai inovatoare practici în domeniul administrării vamale, precum și a standardelor promovate de UE și Organizația Mondială a Vămilor.

Conferința dedicată facilitării comerțului internațional – e-TRADECON se va desfășura în zilele de 25 și 26 martie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?