X 

Ce soluție la problema datoriei istorice au propus autoritățile din Moldova companiei Gazprom

25 sep. 13:33   Economie
6206 0

Autoritățile Moldovei au propus companiei Gazprom să soluționeze disputa privind datoria istorică pentru gazele naturale în valoare de 709 milioane USD și să soluționeze problema cu 153,57 milioane USD.

Despre acest lucru a anunțat ediția rusă Kommersant cu referire la un document. Potrivit documentului, Chișinăul propune anularea datoriei Moldovagaz către compania Factoring Finance controlată de Gazprom (ei i-a fost atribuită datoria Moldovagaz în valoare de 275 milioane dolari) și însuși Gazprom (alte 433 milioane dolari).

În schimb, autoritățile Moldovei propun ca pînă la sfîrșitul anului 2025 Moldovagaz să plătească Gazprom 153,57 milioane USD drept compensație pentru "abaterile tarifare" (dacă cheltuielile companiei moldovenești sînt mai mari decît cele luate în considerare în tarif, acesta este ajustat pentru perioada viitoare pentru a compensa cheltuielile suplimentare), precum și să renunțe la pretențiile care ar putea apărea din cauza distribuirii incorecte a plăților de tranzit și a lipsei aprovizionării cu gaze în baza contractului pe termen lung din octombrie 2022 (aproximativ 160 milioane USD).

Potrivit Kommersant, schema este prezentată în corespondența între oficialii Ministerului Energiei din Moldova, auditorii și juriștii implicați.

Ministerul Energiei din Moldova nu a dat un răspuns solicitării Kommersant. Gazprom nu a precizat dacă este gata să ia în considerare acordul de soluționare, dar a anunțat că un proiectul corespunzător a fost într-adevăr prezentat Moldovagaz.


Anterior, s-a anunțat că Gazprom cere Moldovagaz datorii de peste 700 de milioane de dolari. În urma rezultatelor auditului internațional, Guvernul Moldovei a anunțat că a propus Gazprom să plătească 8,6 milioane de dolari pentru a soluționa problema datoriei istorice a Moldovei pentru gaze.

7
5
2
2
27

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?