TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Ce schimbări importante vor avea loc la întreprinderile de stat și municipale?

Ce schimbări importante vor avea loc la întreprinderile de stat și municipale?

În Moldova va fi introdusă obligativitatea auditului extern pentru toate întreprinderile de stat și cele municipale.


Acest lucru este prevăzut în modificările la Legea cu privire la întreprinderea de stat și întreprinderea municipală, votate în prima lectură.


Modificările prevăd că raportul financiar anual al întreprinderilor de stat și municipale va fi supus unui audit extern obligatoriu, iar raportul auditorului trebuie plasat pe pagina web oficială a intreprinderii și trimis Agenției Proprietății Publice.


În plus, întreprinderea de stat/municipală va fi obligată să plaseze pe pagina sa web oficială și pe pagina web a fondatorului statutul intreprinderii, regulamentele interne, raportul anual al intreprinderii, inclusiv rapoartul de audit.


Raportul anual al intreprinderii trebuie postat pe parcursul a 2 luni din momentul încheierii fiecărui an de raportare și trebuie să conțină, printre altele, informații privind numărul de angajați, locurile de muncă create și salariul mediu lunar pe intreprindere, indicînd salariile directorilor, adjuncților și membrilor Consiliului de administrație.


O altă modificare stipulează că întreprinderile de stat și municipale vor fi obligate să achiziționeze bunuri, lucrări și servicii prin sistemul de achizitii publice și în conformitate cu legislația achizițiilor publice.


De asemenea, se propune a fi modificată una din condițiile care definesc tranzacția cu conflict de interese. În prezent, potrivit legislației, tranzacții cu conflict de interese sînt considerate a fi tranzacții legate reciproc, a căror valoare depășește 1% din valoarea activelor nete ale întreprinderii conform ultimului raport financiar sau depășesc 400 mii lei. În noua redacție se propune reducerea acestui prag pînă la 10 mii lei.


Proiectul urmează a fi votat în lectură finală de către plenul Parlamentului.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load