X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Ce salariu trebuie să ai pentru a cumpăra un apartament în Chișinău

22 noi. 2023,, 16:15   Economie
5914 0

Pentru a achiziționa un apartament reparat la preț median în municipiul Chișinău, o familie trebuie să aibă un venit brut de aproape 39.000 de lei lunar.

Conform datelor Biroului Național de Statistică, salariul mediu al unei persoane angajate în Chișinău în trimestrul II al lui 2023 a fost de 14.500 de lei. Astfel, Institutul pentru Politici și Reforme Europene a presupus că dacă ambii soți lucrează cu un salariu mediu, aceștia nu pot să își permită un apartament cu reparație în Chișinău. Tocmai de aceea, pentru cei mai mulți locuitori din Chișinău, locuințele devin tot mai inaccesibile, transmite Știri.md.

Populația în municipiul Chișinău înregistrează o creștere constantă a numărului de locuitori, în comparație cu o scădere totală a populației la nivel național. Creșterea este rezultatul migrației interne, iar din 2017 p înă în 2022, migrația netă în Chișinău a fost de peste 60.000 de persoane.

Pe l îngă aceasta, se observă și o schimbare a comportamentului locuitorilor. De exemplu, numărul familiilor formate din una sau două persoane a crescut de la 90.000 înregistrat în 2010, la 210.000 în 2019. Aceste două tendințe au cauzat o majorare a cererii pentru locuințe.

Cu toate acestea, autorizațiile de construcție pentru blocurile locative sînt în scădere, la fel ca și cantitatea de metri pătrați dați în exploatare, în mod special în anul 2022, care a fost anul cu cele mai mari scumpiri ale apartamentelor în ultimul deceniu.


În același timp, nu există o statistică oficială privind prețurile imobiliare, care să reflecte în mod obiectiv realitatea pieței.

Astfel, pentru elaborarea acestei note, IPRE a utilizat o abordare mai puțin convențională, dar care reflectă realitatea pieței imobiliare.

Pentru analiză au fost colectate prețurile tuturor anunțurilor referitoare la v înzarea apartamentelor de pe www.999.md. Acesta este recunoscut ca fiind principalul portal de anunțuri din Moldova, cu aproximativ 300.000 de vizite zilnice. În cadrul acestui exercițiu au fost extrase datele cu privire la peste 17.000 de apartamente expuse la v înzare în Chișinău.

Astfel, reieșind din datele de pe www.999.md, IPRE a obținut prețurile de v înzare în fiecare regiune a orașului.

Centrul Chișinăului în mod inevitabil este zona cu cele mai scumpe apartamente din oraș, cu un preț de peste 1.600 de euro pentru metru pătrat. Pe locul doi se situează sectorul R îșcani - 1.444 de euro, urmat de Buiucani - 1.354 de euro, Telecentru - 1.325 de euro, Ciocana - 1.293 de euro și Botanica - 1.269 de euro.

Cel mai ieftin sector este Durlești - 1.095 de euro, care este de fapt o suburbie a orașului Chișinău, dar datorită proximității sale, aceasta ar putea fi considerată parte componentă a orașului. Prețurile respective sînt pentru apartamentele cu reparație.

Lu înd la bază prezenta analiză, IPRE vine cu următoarele recomandări:

Revizuirea politicilor de utilizare a terenurilor. Acest lucru poate ajuta la identificarea zonelor neutilizate sau subutilizate care pot fi transformate în terenuri destinate spre construcție.
Dezvoltarea unor sectoare și cartiere noi, cu drumuri, iluminat stradal și instituții publice, respect înd principiul complementarității și sinergiei între investițiile publice și private.
Continuarea investițiilor pentru îmbunătățirea infrastructurii de transport. Transportul public eficient poate face ca zonele mai îndepărtate, unde locuințele sînt mai accesibile, să devină mai atractive pentru locatari.

5
2
0
4
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?