Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Ce să faci cu bancnotele de 500 de euro în cazul în care băncile nu le acceptă

10 mai. 2018,, 18:41   Economie
26431 0

În curînd bancnotele în valoare de 500 de euro vor fi scoase din circulație. Ce pot face cetățenii Moldovei care își păstrează economiile în numerar?

Emiterea bancnotei în valoare de 500 de euro va fi suspendată către finele anului 2018.

Aceasta va fi substituită prin bancnote din seria nouă în valoare de 100 și 200 de euro. Anunțul a fost făcut de către Consiliul Băncii Centrale Europene încă doi ani în urmă. Atunci BCE a promis că nu va fi efectuat un schimb unic, cu anularea ulterioară a valorii bancnotelor, totul se va întîmpla treptat – pînă la sfîrșitul anului 2018.

Eliminarea celei mai mari bancnote euro este determinată de lupta împotriva finanțării activităților teroriste și a plasării ilegale în cîmpul muncii.

În Moldova, mai multe bănci au oprit deja acceptarea bancnotelor de 500 de euro în luna curentă. Este oare cazul să intrăm în panică și să scăpăm de „bani mari” și cum e mai bine să facem acest lucru cu pierderi minime, a explicat agenției Sputnik expertul în economie Viorel Gîrbu.


„Moneda euro nu este moneda de plată în Moldova, prin urmare, pornind de la politica internă, băncile noastre pot să o accepte sau să n-o accepte. Ca, spre exemplu, în cazul monedelor euro, pe care băncile din Moldova refuză să le accepte, pentru că acestea sînt incomode pentru tranzacții. Aceeași problemă este legată de bancnote de 500 de euro. Dar aceasta nu înseamnă că aceste bancnote nu vor fi acceptate ca un mijloc de plată pe teritoriul Uniunii Europene”, a menționat Gîrbu.

Expertul consideră că nu este cazul să intrăm în panică. Banii în orice caz vor rămîne în circulație o perioadă nedeterminată, deci nu merită să ne schimbăm planurile sau să majorăm cheltuielile în euro, a specificat economistul.

„În ciuda suspendării emiterii bancnotei de 500 de euro, acest lucru nu înseamnă că ele sînt nevalabile – banii în orice caz rămîn în circulație. În cazul în care băncile nu se acceptă, casele de schimb, cel mai probabil, le vor accepta. În plus, întotdeauna există o posibilitate de a utiliza aceste bancnote în Uniunea Europeană, unde ele vor rămîne un mijloc de plată”, a menționat Gîrbu.

Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, există riscul de apărea problema schimbului bancnotei de 500 de euro pe teritoriul țării noastre.

„Moneda națională este leul moldovenesc, iar banca ia măsuri doar în raport cu moneda pe care o emite. În ceea ce privește măsurile în raport cu monedele străine, aceasta este politica internă a fiecărei bănci”, a explicat o sursa din cadrul Băncii Naționale.

Cu toate acestea, Banca Națională încă nu a oferit niciun răspuns la acest subiect.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?