X 
Coronavirus stiri: 8129
Obiectiv european stiri: 323
Criza energetică stiri: 918

Ce recolte vor avea fermierii în acest an?

16 iun. 17:45   Economie
1368

Pe lîngă scumpirile fără precedent ale imputurilor, ale carburanților și celelalte problemele ce au dat peste cap activitatea fermierilor moldoveni anul acesta, agricultura din Moldova este amenințată și de seceta pedologică care se menține încă din toamna anului trecut. Asta înseamnă că întreaga cantitate de apă din sol este insuficientă pentru a asigura un an agricol reușit.

Printre cele mai afectate culturi sînt cerealele din grupa întîi, în special grîul și orzul de toamnă. În cîteva săptămîni, agricultorii vor da start secerișului însă prognozele nu sînt cele mai îmbucurătoare.
Mihail Televca, agricultor din raionul Ocnița spune că, din cauza nivelului scăzut de precipitații, anul acesta va obține doar jumătate din cantitatea de grîu pe care a avut-o anul trecut.

Spicul este cam la 50 % față de ce am avut anul trecut, densitatea, la fel este la 50%. Dacă vom obține o recoltă de 3 tone la hectar, va fi bine. Seceta este mare. La noi, în raionul Ocnița, din primăvară pînă acum, precipitațiile nu au ajuns la 50 ml.

Aproximativ în 3 săptămîni începem secerișul, așteptăm, poate plouă măcar o dată pînă la recoltă, să se umple cel puțin bobul care este. Să prindă în greutate cel puțin, în densitate deja nu mai putem face nimic. Am investit în produse fitosanitare și lucrări tehnice, nu am economisit, cheltuielile au fost mult mai mari față de anul trecut, a declarat pentru Agromedia, Mihail Televca.

Gheorghe Pașalî, agricultor din sudul Moldovei, povestește că din cauza secetei, a fost nevoit să investească mai mult în produse fitosanitare pentru a avea o recoltă cît de cît bună de grîu și orz.

La Sud, în Ceadîr-Lunga, ne așteptăm la o recoltă de aproximativ 3-4 tone de grîu și orz la hectar. Per general, nu este atît de rău. Toamna, cînd am semănat, pămîntul era uscat și grîul și orzul au răsărit abia primăvara. La începutul anului, ne așteptam la recolte mult mai mici. Am investit destul de mult în îngrășăminte, produse de protecție și stimulatoare de creștere, preparate anti stres, toate acestea au ajutat plantațiile de grîu și orz să se dezvolte, a declarat pentru Agromedia, Gheorghe Pașalî.

Mai puțin optimist este însă Ivan Derevolcov, un alt fermier de la Sud, care susține că din cauza prețurilor exagerat de mari a îngrășămintelor nu și-a permis să le aplice în cantitățile necesare.

Deocamdată, nu putem estima cu exactitate ce cantități de grîu și orz vom recolta, dar cu siguranță acestea nu vor fi foarte mari. Seceta din acest an a influențat negativ dezvoltarea lor. Prețurile mari la îngrășăminte nu ne-au permis să dăm fertilizante așa cum ne-am fi dorit. Mai mult, producția nu se vinde, nu are preț, a declarat pentru Agromedia, Ivan Derevolcov.

Potrivit Serviciului Meteorologic de Stat, Regimul termic prognozat pentru luna iunie va determina ritmuri intense de creștere și dezvoltare la speciile de cîmp și culturile multianuale. Însă, regimul pluviometric scăzut prognozat pentru luna iunie va provoca scăderea ulterioară a rezervelor de umiditate în sol, ceea ce va înrăutăți starea culturilor agricole.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав