Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Ce recoltă de nuci se așteptă anul acesta în Moldova

8 iun. 2023,, 11:00   Economie
4056 0

Anul acesta în Moldova se așteaptă o recoltă mare de nuci.

Uniunea Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere din Moldova menționează că, în baza informațiilor pozitive oferite de cultivatorii de nuci din majoritatea regiunilor țării cu privire la starea livezilor de nuci în acest moment, putem prognoza o recoltă de nuci la nivelul celor mai buni indicatori din perioada ultimilor cinci ani - aproximativ 35 mii tone (fructe în coajă tare).

Conform observațiilor specialiștilor organizației, în multe livezi de nuci, nuci verzi sînt foarte multe. Pînă în prezent, producătorii agricoli au efectuat de la două la patru tratamente fungicide. Fondul sanitar al multor plantații nu provoacă prea multă îngrijorare, deși din cauza precipitațiilor, măsurile de protecție nu au putut fi efectuate peste tot la timpul optim, relatează Noi.md cu referire EastFruit.

Reprezentanții uniunii atrag atenția asupra faptului că, din mai multe motive, dintre care principalul este reducerea cererii și a prețurilor la nucile din țările est-europene pe piața UE, în ultimii doi ani în sectorul nucifer al Moldovei au avut loc schimbări importante.

În primul rînd, în structura produselor comercializabile, a scăzut semnificativ ponderea nucilor strînse de pe aleile de-a lungul drumurilor și centurilor forestiere de către persoane fizice. În anii în care prețul de achiziție pe piața internă era ridicat, volumul recoltării unor astfel de nuci ajungea la 12-15 mii tone (fructe în coajă). Ceea ce reprezenta 40-60% în structura tuturor exporturilor de produse din industria nucilor din Moldova.
În al doilea rînd, în ultimii ani, în țară au intrat în perioada de rodire completă cîteva mii de hectare de plantații tinere de nuci (suprafața totală a livezilor acestei culturi, conform estimărilor experților, depășește 20 de mii de hectare). În plus, în Moldova sunt replantate activ livezile vechi de cele mai puțin productive soiuri.


Drept urmare, chiar și în situația unei recolte potențial ridicate în 2023, cantitatea de nuci pe care Moldova este dispusă să o ofere piețelor externe s-ar putea să scadă oarecum, deși nu foarte semnificativ. În același timp, calitatea nucilor comerciale (de export) cel mai probabil va crește.

4
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?