COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 929 781   INFECTAȚI 361 828(+712)   TRATAȚI 345 226      DECESE 9022(+37)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3013

Ce pierderi au înregistrat oamenii de afaceri din cauza pandemiei

17 apr. 2020,, 08:15   Economie
1761 0

Impactul pandemiei COVID-19 asupra companiilor din Republica Moldova și așteptările antreprenorilor în acest sens au fost principalele subiecte abordate în cadrul unei ședințe online, la care au luat parte ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, reprezentanți ai Camerei de Comerț Americane în Moldova și Consiliului Economic pe lîngă prim-ministru.

Camera de Comerț Americană a prezentat rezultatele unui studiu realizat în perioada 30 martie – 6 aprilie, în baza informațiilor furnizate de 315 companii din toate sectoarele economiei naționale, producători de bunuri și furnizori de servicii, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

Potrivit studiului, la nivel de piață, 88% dintre companii sînt afectate de scăderea cererii la produse și servicii.

Printre alți factori care influențează activitatea companiilor se regăsesc și restricțiile de activitate impuse de starea de urgență, în proporție de 74%, lipsa materiei prime și/sau perturbări în lanțul logistic în proporție de 34%.

Provocările cu care se vor confrunta întreprinderile în următoarele 2-5 luni, potrivit respondenților, va fi deficitul de capital circulant – 87% și 64% – lipsa materiei prime și/sau perturbații pe lanțul logistic.


Ministrul Economiei a apreciat efortul Camerei de Comerț Americane în efectuarea acestui studiu și suportul oferit de Consiliului Economic în facilitarea inițiativelor, care vin să acorde suport instituțiilor de resort.

„Ministerul Economiei și Infrastructurii este în legătură permanentă cu antreprenorii și asociațiile de business pentru a înțelege evoluția situației mediului de afaceri și a veni cu soluții de redresare.

Astfel de studii ne ajută să înțelegem magnitudinea consecințelor, tendințele și viteza cu care se produc, astfel ca să putem veni cu măsuri potrivite”, a spus Sergiu Railean, care este şi vicepreședintele Consiliului Economic pe lîngă premier.

Potrivit oficialului, ministerul va analiza oportunitățile de elaborare a programelor preferențiale de creditare, cu subvenționarea unei părți din dobîndă sau garantarea unei părți mai extinse din valoarea creditului.

În acest sens, Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii urmează să-și revizuiască fondurile, formate atît din bugetul de stat, cît și din surse internaționale.

„Pentru a identifica noi resurse de susținere a mediului de afaceri, am discutat cu toate instituțiile financiare internaționale.

Acestea au expus disponibilitatea de a-și extinde și ajusta mecanismele de finanțare pentru antreprenorii afectați de criza pandemică. Ministerul va comunica despre aceste fonduri imediat ce vor fi disponibile.

Domeniile prioritare la care ne orientăm sînt IMM-urile și întreprinderile din sectoarele afectate și cele de importanță strategică”, a conchis Sergiu Railean.

În perioada 17 martie – 15 mai, în Republica Moldova este declarată stare de urgenţă în legătură cu pandemia COVID-19. Condiţiile acesteia au afectat mai multe sectoare sociale şi economice, în special asupra mediului de afaceri.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Guvernul anunță că există un deficit de personal în structurile de stat. În opinia dvs., cum am putea rezolva această problemă?
 X