Despre aceasta a declarat purtătorul de cuvînt al Guvernului Republicii Moldova, Daniel Vodă, în cadrul emisiunii "По фактам" cu Iulia Fedorova, relatează Noi.md.
Astfel el a comentat declarațiile reprezentanților marilor întreprinderi din Moldova, potrivit cărora, din păcate, oamenilor de afaceri le este foarte greu, iar statul nu le acordă atenția cuvenită, în timp ce cei care încă lucrează în Moldova se autointitulează "optimiști finali".
Daniel Vodă a reamintit că, recent, guvernul a adoptat o Strategie pentru dezvoltarea afacerilor, iar aceasta pune accentul nu numai pe afacerile mari, ci și pe întreprinderile mici și mijlocii, acordarea de granturi în anumite sectoare, în funcție de un anumit profil social, de exemplu, dacă există mai multe femei în acel business.
De asemenea, se acordă prioritate promovării sectorului agricol, care crează locuri de muncă, sectorului IT. Purtătorul de cuvînt al Guvernului Moldovei a amintit că în Parcul IT Moldova au fost create condiții bune pentru venirea noilor companii, inclusiv a celor care activează în domeniul Service industry, precum și a call-center și contact-center orientate spre export, ceea ce va permite atragerea de noi investitori în Parcul IT și dezvoltarea acestui domeniu al serviciilor de export, precum și motivarea tinerilor specialiști să își găsească locuri de muncă în Moldova.
”Persoanele care activează în call-center au salarii bune, companiile plătesc un impozit unic scăzut. Adică, se creează locuri de muncă specifice, ceea ce este foarte important", a declarat Daniel Vodă.
Trebuie amintit faptul că, anterior, președintele DAAC Hermes S.A. Vasile Chirtoca a atras atenția asupra faptului că productivitatea joacă un rol esențial în întreprinderile în care este organizată o producție continuă în masă. Cu toate acestea, în țara noastră, există foarte puține întreprinderi care au producție în masă, care lucrează continuu în mai multe schimburi și uneori chiar în weekend.
În opinia sa, ideea este că, în urmă cu 30 de ani, "partenerii de dezvoltare" ne-au oferit o idee distructivă pe care au promovat-o toate guvernele, indiferent de culoarea lor - ideea de a dezvolta doar întreprinderile mici și mijlocii pentru a: distruge întreprinderile locale mari care produc produse finite, care ar putea concura cu companiile occidentale și, de asemenea, pentru a împiedica crearea de noi întreprinderi locale mari.
Cu toate acestea, după cum a subliniat Vasile Chirtoca, practica globală arată că numai marile companii regionale și orientate spre exporturi majore pot crește cu adevărat economia unei țări. Anume astfel de companii sînt cele care pot încărca întreprinderile mici și mijlocii cu activități (ambalare, etichetare, componente, diverse tipuri de servicii specializate, puterea de cumpărare pe piața internă a angajaților acestor companii...) și astfel de companii pot dezvolta cercetarea și pune în aplicare practici pentru a îmbunătăți productivitatea muncii.
Potrivit președintelui DAAC Hermes SA, în acest scop este necesar să încetăm discuțiile despre dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii și să ne axăm pe dezvoltarea marilor companii de stat orientate spre export și pe acordarea unui sprijin serios companiilor private.
”Despre ce fel de sprijin vorbim este un subiect separat și nu e nevoie să reinventăm aici roata, deoarece lumea a acumulat experiența necesară, care ar trebui analizată și aplicată în țara noastră, în primul rînd prin acordarea de asistență companiilor moldovenești de perspectivă cu un mare potențial de export”, a declarat Vasile Chirtoca.Potrivit acestuia, întreprinderile mici și mijlocii ar trebui, de asemenea, să fie sprijinite, dar nu pentru că sînt mici și mijlocii, ci pentru a le selecta pe cele care au un mare potențial de creștere. În același timp, trebuie avut în vedere faptul că marea majoritate a întreprinderilor mici și mijlocii nu au nevoie de sprijin special din partea statului - ele sînt construite la inițiativa cetățenilor activi.
"Aceste întreprinderi au nevoie nu de discursurile oficialilor despre sprijin, ci de acces la împrumuturi de înaltă calitate pe termen lung, cu rate scăzute ale dobînzii și scutiri la rambursare, precum și de comenzi din partea companiilor mari", a declarat Vasile Chirtoca.
Adăuga comentariu