Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Ce măsuri de susținere a agricultorilor promite guvernarea

14 sep. 2022,, 07:15   Economie
2848 0

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a prezentat în cadrul unui briefing de presă, măsurile inițiate pentru a susține agricultorii afectați de seceta din acest an și de scumpirea carburanților și a altor inputuri.

Bolea a menționat că, în urma unei serii de ședințe tematice cu reprezentanții instituțiilor de profil, privind reclasificarea condițiilor de creditare în agricultură și în comun cu Unitățile de implementare a proiectelor IFAD și Livada Moldovei s-a luat decizia de a micșora pentru o perioadă de șase luni cu 8,5 puncte procentuale ratele de recreditare anuale flotante, pentru lei moldovenești. Această măsură se aplică începînd cu 25 august 2022, transmiteMold-street.com.

Totodată, MAIA va modifica și programul de subvenționare prin noul regulament, unde va fi inclusă dublarea sumei la rambursarea dobînzii.

„Aceste măsuri sînt pentru reducerea impactului negativ, precum și lipsei mijloacelor financiare din cauza vînzărilor neesențiale”, susține ministrul.

O altă măsură întreprinsă ține de derogarea de la Codul fiscal pentru plata impozitului funciar pentru producătorii agricoli care au avut de suferit ca urmare a secetei severe din acest an.


„Astfel, se stabilește termenul achitării impozitului în cazul bunurilor imobiliare ale persoanelor juridice și celor fizice, înregistrate în calitate de întreprinzător, existente și/sau dobîndite pînă la data de 25 noiembrie, inclusiv a anului fiscal în curs.

Impozitul pe bunurile imobiliare se achită de către subiectul impunerii la bugetele locale, conform amplasării obiectivelor impunerii, dar nu mai tîrziu de data de 25 noiembrie a anului curent. Derogările prevăzute se fac doar pentru bunurile imobiliare care fac obiectul investiției în sectorul agroindustrial, în baza actelor de constatare a secetei, întocmite de către comisiile locale în modul stabilit de lege”, a relevat Vladimir Bolea.

De asemenea, ministrul a comunicat că, în prezent, împreună cu Comisia parlamentară de profil se lucrează la proiectul de lege care va permite achitarea impozitelor și taxelor din contul TVA acumulate pe parcursul anului de către agenții economici.

Un alt proiect important, care vine să susțină procesatorii, prevede rambursarea accizelor la păcura folosită în procesul de prelucrare a fructelor, legumelor și producerea zahărului.

Ministrul a menționat și dorința de identificare a piețelor noi pentru comercializarea producției agricole, în special, a merelor. Aceasta este actuală în contextul restricțiilor impuse de Rusia la exportul de mere și alte fructe.

Pentru aceasta, la începutul lunii octombrie, Vladimir Bolea împreună cu ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Nicu Popescu, se vor deplasa la Cairo, unde vor discuta despre semnarea unui Acord de liber schimb cu Egiptul.

De notat că Egiptul este privit ca o posibilă alternativă la piața rusească pentru exporturile de mere din Moldova, dar care în prezemt din cauza barierelor tarifare este greu de accesat. O altă oportunitate, potrivit ministrului, este şi participarea la expoziția „Indagra” de la București.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?