Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Ce investiții sînt necesare pentru o dezvoltare durabilă a horticulturii din R. Moldova?

6 mar. 2019,, 11:00   Economie
2573 0

Pentru dezvoltarea durabilă a horticulturii în Moldova pînă în 2025, sînt necesare investiții în valoare de 14 miliarde de lei.

Despre aceasta s-a vorbit în cadrul discuțiilor publice cu privire la proiectul Programului de dezvoltare a horticulturii pentru anii 2019-2025, inițiate de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului împreună cu proiectul USAID "Agricultura performantă", transmite Noi.md.

Programului respectiv va deveni primul document privind dezvoltarea industriei horticole din Moldova în ultimii ani.

La discuții au participat reprezentanți ai mediului de cercetare din domeniu, instituții publice și antreprenori agricoli care au venit cu propuneri pentru a contribui la ajustarea obiectivelor și activităților la situația reală din sector. Ministerul Agriculturii a menționat că activitățile propuse în proiectul Programului de dezvoltare urmează să contribuie la creșterea competitivității sectorului agroalimentar, prin restructurarea și modernizarea pieței. Acest biectiv a fost stabilit în Strategia Națională de dezvoltare agricolă și rurală pentru anii 2014 – 2020.

Secretarul de Stat în domeniul produselor de origine vegetală, Vasile Luca, a vorbit în cadrul evenimentului că, în anul 2018, volumul horticol general a fost de circa 730 mii tone. Potrivit lui, sectorul horticol este unul foarte important pentru economie deoarece furnizează produse alimentare pentru consum intern, dar și livrează produse pentru export. Luca a menționat că, urmare a anului 2018 care a fost unul complicat și a scos în relevanță multiple provocări din sector, acest program va sta la baza programelor de subvenționare a sectorului pentru anii următori”.


Se așteatpă că implementarea activităților propuse va permite ca pînă în 2025 să sporească competitivitatea produselor horticole, să accelereze investițiile și inovațiile în domeniul horticol, să formeze forță de muncă competitivă și să asigure un mediu de afaceri competitiv.

Programul presupune creșterea volumului producției horticole cu 123% în anul 2025 în comparație cu anul 2017, dată fiind modernizarea continuă a tehnologiilor aplicate. Totodată, importul de producție horticolă se va reduce cu 25,6% pentru aceeași perioadă de referință și se vor limita la asigurarea cu legume tradiționale pentru sezonul rece (ardei, pătlăgele și pepeni) și unele fructe.

Proiectul programului prevede sporirea exportului de producție horticolă de la 295 milioane USD în anul 2019 – la 618 milioane USD în anul 2025 care se se bazează pe diversificarea cît mai rapidă a piețelor de export și a prețurilor avantajoase.

Conform estimărilor, din punct de vedere al investițiilor necesare pentru dezvoltarea durabilă a sectorului horticol autohton pentru anii 2019-2025 sînt necesare estimativ 14 miliarde de lei. Cele mai mari investiții sînt preconizate în infrastructura post-recoltare care pînă în 2025 vor fi de circa 7 miliarde de lei.

După consultarea Programului de dezvoltare a horticulturii pentru anii 2019-2025 cu toți factorii interesați, documentul va fi transmis pentru aprobare Guvernului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?