X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Ce creștere economică în Moldova prevăd experții BM

17 mai. 2018,, 15:40   Economie
3915 0

Banca Mondială (BM) prevede o creștere robustă a economiei Moldovei în următorii cîțiva ani, dar consideră că aceasta va fi sub media istorică.

Astfel, ei anticipeazăcă, pe fundalul creșterii salariilor reale și redresării remiterilor, creșterea economică va fi preponderent alimentată de consumul privat, notează Noi.md.

Potrivit experților BM, condițiile favorabile pe piețele externe vor stimula exporturile, însă contribuția comerțului net la creșterea PIB-ului va rămîne negativă, deoarece importurile se vor extinde rapid. Creșterea reală a transferurilor publice și redresarea prognozată a cheltuielilor de capital, cu accent pe sectorul rutier, vor sprijini creșterea economică pe termen scurt, în special în anul electoral 2018.

Stabilizarea sectorului financiar va îmbunătăți intermedierea financiară, favorizînd, de asemenea, mai multe investiții private. Se anticipează o creștere solidă, care va constitui 3,8% în 2018 și 3,7% în 2019, deși va fi situată sub nivelul mediei istorice de 4,6%.


Conform scenariului de bază, se estimează că deficitele fiscale vor rămîne sub nivelul de 2,5% din PIB pe termen mediu. Cu toate acestea, din cauza indexării și valorizării mandatate a pensiilor, precum și a majorărilor salariale și investițiilor publice adiționale prevăzute, se prognozează creșterea temporară a deficitului fiscal, care va atinge un nivel de aproximativ 3% din PIB în 2018.

Împreună cu îmbunătățirea așteptată a raportului de comerț extern și cererii interne robuste, pe termen mediu se prognozează creșterea treptată a deficitului de cont, însă se va menține sub nivelul mediei istorice, din cauza exporturilor mai puternice. Se preconizează că rata inflației va atinge limita inferioară a coridorului de țintire în 2018 datorită efectelor de bază și prețurilor reglementate mai mici, și va crește treptat pînă la ținta de 5% pe termen mediu.

În acest context, susținută de creșterea continuă a salariilor reale, remiteri și transferuri publice, experții estimează că rata sărăciei măsurată conform ratei de 5,5 USD/zi la paritatea puterii de cumpărare se va reduce cu 4,6 p.p. în perioada 2016-2019 pînă la 11,7%

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?