Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Care va fi cel mai greu an, din punct de vedere al consecințelor crizei economice?

21 mai. 2020,, 18:45   Economie
3286 0

Cel mai complicat an, din punct de vedere al consecințelor crizei economice, nu va fi anul 2020, ci 2021.

Această părere a fost exprimată de președintele Asociației Naționale a Companiilor în domeniul TIC, membrul Consiliului Economic pe lîngă Președintele Republicii Moldova, Veaceslav Cunev, într-un articol pentru Newsmaker.md.

El a menționat că multe state vor putea supraviețui acestui an, inclusiv prin reducerea bruscă a părții de cheltuieli din bugete pentru proiecte de infrastructură, reparații, precum și proiecte care vizează dezvoltarea pe termen lung. În plus, în acest an, multe țări fie vor primi ajutor din exterior, fie vor emite multe datorii. SUA și Uniunea Europeană au anunțat în total pînă la 6 trilioane de dolari pentru susținerea economiilor lor.

În plus, în noiembrie 2020, și în Moldova, și în SUA vor avea loc alegeri prezidențiale.

Veaceslav Cunev a subliniat faptul că, tradițional, în an electoral, guvernarea încearcă să "păstreze" situația pînă la alegeri - să respecte toate plățile sociale, să ofere cel mai mare sprijin pentru afaceri și populație, să nu admită deprecierea monedei naționale și așa mai departe. Toate deciziile cu adevărat importante, dar dureroase sînt amânate pentru perioada imediat după alegeri.


"Aceasta înseamnă că după luna noiembrie vor fi luate cele mai dificile și dureroase măsuri. Atunci, toată lumea va simți efectele epidemiei. În Moldova acestea vor fi consecințe care vor afecta situația doar în interiorul Republicii. Dar consecințele acțiunilor economice și de altă natură din SUA întotdeauna afectează întreaga lume", a subliniat președintele Asociației Naționale a Companiilor în domeniul TIC, membru al Consiliului Economic pe lîngă Președintele Republicii Moldova.

El a menționat că, în 2021, economia mondială va intra: semnificativ încetinită, cu o scădere gravă a PIB-ului majorității țărilor lumii, cu datorii colosale ale statelor, afacerilor, cetățenilor, cu contradicții geopolitice acumulate, pe fundalul celui de-al doilea val al pandemiei.

"Astfel, acum politicienii responsabili trebuie să se gîndească nu doar la problemele anului curent, ci să se pregătească și pentru criza din 2021", a subliniat Veaceslav Cunev.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?