Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3987

Care este situația cu privire la exportul merelor moldovenești

17 mar. 2023,, 18:15   Economie
2916 0

Exportul de mere din recolta-2022 din Moldova va fi aproape de două ori mai mic decît exportul de mere din anul precedent.

Această opinie a fost exprimată de experții EastFruit.

Potrivit experților organizațiilor moldovenești ale producătorilor agricoli din Moldova, la începutul lunii martie, aproximativ 60-65 mii tone de mere din recolta anului trecut au rămas în depozitele frigorifice ale fermierilor și comercianților.

Avînd în vedere faptul că în ianuarie-februarie 2023, mai puțin de 30 de mii de tone din acest produs au fost trimise pe piețele externe, iar din august pînă în decembrie anul trecut - aproximativ aceeași cantitate, s-ar putea ca exportul de mere din recolta-2022 să nu depășească 110-120 mii tone.

Aceasta este aproximativ de două ori mai puțin decît exportul de mere din recolta-2021, potrivit EastFruit. Cu toate acestea, operatorii de pe piață sînt de părerea că, chiar și un astfel de rezultat poate fi considerat bun. Deoarece recolta de mere anul trecut (400-410 mii tone) a fost cu aproximativ 40% mai mică decît cu un an mai devreme. În plus, consecințele războiului din Ucraina, precum și embargoul rus din vara și toamna anului 2022, vor afecta cu siguranță indicatorii exportului în actualul sezon de marketing.

Experții atribuie rezultatele pozitive prognozate presupunerii că în structura recoltei-2022, în special din produsele rămase în depozite pînă în primăvară, foarte puțin va merge la prelucrarea industrială. În același timp, din februarie, crește treptat exportul de mere moldovenești în țările UE (România, Germania, Italia), precum și în țările din Orientul Mijlociu.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?