Criza energetică stiri: 795
Preşedintele stiri: 3240
Puterea stiri: 7328
Obiectiv european stiri: 288

Care este recolta de mere în Moldova și ce volum va fi vîndut spre consum în stare proaspătă?

8 dec. 2021,, 12:30   Economie
2127

Cultivatorii moldoveni se așteaptă să vîndă pe piață fructelor proaspete cel puțin 300 de mii de tone de mere din recolta 2021.

Despre acest lucru au anunțat experții EastFruit, menționînd că, luînd în considerare volumul efectiv (cel puțin 350 de mii de tone) de prelucrare a recoltei de mere din acest an de către fabrici, specialiștii organizațiilor agricole cred că volumul vînzărilor de mere de desert din acest an va fi de aproximativ 300 de mii de tone. Această concluzie va fi valabilă dacă recolta brută de mere, la sfîrșitul anului, va depăși 650 mii tone. Anterior, operatorii pieței de fructe din Moldova au majorat prognoza producției de mere în țară pînă la 630 mii tone.

De asemenea, reamintim faptul că comercianții prognozează exportul de mere din recolta din acest an pînă la sfîrșitul lunii decembrie 2021 în volum de 100-110 mii tone. Aceasta înseamnă că, conform celor mai conservatoare estimări, la începutul anului viitor în frigiderele societăților agricole și comerciale vor rămîne aproximativ 150-180 de mii de tone de mere. Sînt reale planurile de a vinde o astfel de cantitate de produse pe piața fructelor și legumelor proaspăte?

La începutul acestui an, în depozitele de fructe erau aproximativ 200 de mii de tone de mere din recolta 2020. Potrivit Asociației Producătorilor de conserve de fructe și legume Speranța Con, din această cantitate de mere la prelucrare au mers aproximativ 40 de mii de tone. Adică, dacă în ianuarie-mai 2022 conjunctura piețelor de export nu va fi mai rea decît în aceeași perioadă a acestui an, volumul rămas de mere din recolta-2021 ar putea fi vîndut fără surprize neplăcute.

În plus, trebuie luat în considerare faptul că în toamna și luna decembrie a acestui an, în comerțul cu amănuntul au predominat merele locale. Este posibil ca situația să nu se schimbe semnificativ la începutul anului viitor.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав