Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Care este ratarea fundamentală a economiei noastre. Opinie

5 dec. 2022,, 19:00   Economie
2574 0

Ratarea fundamentală a economiei moldovenești constă în principal în faptul că autoritățile au urmat orbește sfaturile consultanților străini care nu înțelegeau ce se întîmplă în republică și ce ar trebui făcut pentru dezvoltarea ei normală.

Această opinie a fost exprimată de un cunoscutul om de afaceri, președintele companiei DAAC Hermes, Vasile Chirtoca, în platoul emisiunii Главное de la TVC 21, transmite Noi.md.

„Marea problemă este că autoritățile nu aveau cunoștințele despre cum să construiască o economie capitalistă. Dar această cunoaștere încă lipsește pînă în zilele noastre. De ce lipsește? Pentru că am crezut ferm că nu există adevăr aici, nu există Profet în țara noastră, ci tot adevărul este acolo. Adică, tot ce ni se aduce din străinătate – acest lucru trebuie urmat fără obiecții”, a spus Vasile Chirtoca.

El a recunoscut că dintr-un om cu vederi liberale, la începutul anilor 90, s-a transformat treptat într-un om cu păreri foarte conservatoare, care este foarte precaut cu consilierii din străinătate, indiferent de unde provin, din Occident sau din Est.

„Înțeleg foarte bine că ratarea fundamentală a economiei noastre constă în principal în faptul că am urmat orbește sfaturile consultanților străini care nu înțelegeau ce se întîmplă aici. Am făcut o privatizare foarte nereușită. Am făcut o reformă funciară foarte nereușită. De exemplu, aveam colhozuri și sovhozuri foarte industrializate, care dețineau cîte 5-6 mii de hectare fiecare, unde erau vii, livezi, ferme, brigăzi de tractoare, terenuri arabile, chiar păduri. Organizați împărțirea în acțiuni, dacă aveți nevoie, faceți privatizare, dar păstrați economia... În schimb, noi am partajat pămînturile, fiecare familie a primit cîte un hectar, 20 de ari de vie, 20 de ari de livadă, ceva din teren arabil, o roată de tractor. Nu aveți idee ce e acolo cu acest brigăzi de tractoare. Trebuie să mergi în fiecare localitate și să vezi. Și este imposibil să le dezvoltăm mai departe, pentru că acolo sînt cîte 200 de familii de acționari, dintre care 100 nu pot fi găsite. Și sînt oameni care ar dori să le restaureze pe toate, care ar dori să folosească aceste bunuri. Dar după ceva timp, au sosit și alți consultanți care au început să ne sfătuiască cum să consolidăm aceste terenuri. Înțelegeți... Adică, de ce am urmat ceea ce am urmat?", se întreabă retoric cunoscutul om de afaceri, președintele DAAC Hermes.


9
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?