Criza energetică stiri: 780
Preşedintele stiri: 3233
Puterea stiri: 7218
Obiectiv european stiri: 292

Care este principalul motiv al creșterii inflației în Moldova?

23 mai. 13:45   Economie
1573

În Moldova, creșterea inflației și accelerarea creșterii sale au început nu după 24 februarie, cînd au început acțiunile militare în Ucraina, ci în octombrie, noiembrie-decembrie a anul trecut, cînd în țara vecină nu exista război, iar primul impuls foarte puternic pentru creșterea inflației a fost prețul ridicat al gazelor.

O astfel de opinie a exprimat expertul independent, fostul viceprim-ministru, fostul ministru al Economiei Republicii Moldova, Alexandr Muravschi, vorbind în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune cu Elena Levițkaia-Pahomova" de la postul de televiziune NTV-Moldova, relatează Noi.md.

"Primul impuls pentru creșterea inflației a fost prețul gazului. Și în continuare putem spune că o anumită pondere în inflație au avut măsurile sociale - creșterea pensiilor anul trecut, precum și indexarea acestora de la 1 aprilie cu 13,9%", a spus el.

Totodată, fostul viceprim-ministru, ex-ministru al Economiei consideră că vina pentru achitarea de către Republica Moldova a unui preț atît de mare la gaze astăzi, care este primul impuls pentru creșterea inflației, o poartă doar trei persoane: Președintele țării, Maia Sandu, prim-ministrul Natalia Gavrilița și negociatorul-viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

"Acestea sînt cele trei persoane responsabile personal. Firește, în 99% din cazuri, făptașii, cînd vine vorba de conducere, nu vor spune că - da, recunoaștem vina. Ei vor căuta extrema. Ei vor da vina pe război, pe Moldovagaz, pe Putin, la tornada din America, pe orice. Dar Sandu și Gavrilița poartă o răspundere politică, pentru că s-au retras din negocierile privind gazele", a spus Alexandr Muravschi.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав