Care este decizia BNM referitor la politica monetară?

Care este decizia BNM referitor la politica monetară?

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei, în cadrul ședinței sale de astăzi, a adoptat decizia despre menținerea ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul actual de 6,5% anual, informează Noi.md.


Potrivit BNM, plus la aceasta, s-a decis menţinerea ratelor de dobîndă la creditele overnight la nivelul actual de 9,5% anual, dar şi cele la depozitele overnight la nivelul actual de 3,5% anual.


Totodată, BNM a hotărît să menţină norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 42,5% din baza de calcul, iar norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă să fie menţinute la nivelul actual de 14,0% din baza de calcul.


După cum menţionează Banca Naţională a Moldovei,decizia privind politica monetară a fost fundamentată pe recenta analiză a situației macroeconomice și asumărilor aferente noii runde de prognoză a inflației pe termen mediu, fiind luate în calcul și anticipările cu privire la evoluția mediului extern și ajustările politicii fiscale.


Următoarea ședință a Comitetului executiv al BNM cu privire la politica monetară va avea loc pe data de 14 martie, curent.


Este de menţionat că ultima dată cînd BNM a operat modificarea ratei de bază de refinanţare a avut loc mai bine de un an în urmă – la începutul lunii decembrie, 2017, cînd aceasta a fost redusă cu 0,5 p.p.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load