COVID-19 în MOLDOVA

Care este cel mai dinamic sector economic pentru creditarea bancară în 2019

Care este cel mai dinamic sector economic pentru creditarea bancară în 2019

Creditele acordate în domeniul construcțiilor au înregistrat cea mai mare rată de creștere pe durata primelor 9 luni ale anului curent, față de perioada similară a anului trecut, potrivit expertului economic Viorel Gîrbu.

La finele lunii septembrie volumul portofoliului de credite acordate sectorului vizat a atins valoarea de peste 909 mil. lei, în creștere cu 26% față de septembrie 2018, în timp ce creditarea industriei energetice și productive au înregistrat ritmuri negative de (-) 27% și respectiv (-) 2%. Volumul resurselor creditare alocate industriei alimentare a crescut nesemnificativ cu doar 1%, scrie Infodebit.

Totuși, sub aspectul volumului creditelor acordate, domeniul construcțiilor se situează abia pe poziția 4 cu o creștere de 184,7 mil. lei, fiind depășit de sectorul agricol (+376,4 mil. lei), comerț (+292,6 mil. lei) și mediul financiar nebancar (+275,6 mil. lei). Sectorul financiar nebancar este de altfel cel de al doilea sector, după sectorul construcțiilor, care a înregistrat cea mai mare rată de creștere pe durata primelor 9 ale anului, creditarea acestui sector a crescut cu 23%, urmat de sectorul agricol cu o creștere de 14%.

Variațiile înregistrate în dinamica creditării sectoarelor economiei naționale în anul curent nu au dus și la schimbarea liderilor portofoliilor de credite oferite sectoarelor economiei naționale de către sectorului bancar național, care rămîn a fi comerțul (41%), industria alimentară (15%) și agricultura (14%). Evoluțiile menționate chiar au contribuit la creșterea ponderii în total al portofoliului creditelor acordate sectoarelor în cauză în total portofoliul de credite acordate sectoarelor economiei naționale de la 64% la 66%.

Cu toate acestea, evoluția structurii portofoliului de credite oferite economiei naționale de către sectorul bancar autohton denotă starea precară a economiei naționale care înregistrează o dinamică pozitivă doar în sectoarele care generează o valoare adăugată mică, or, sectoarele industriale stagnează sau chiar înregistrează scăderi semnificative. Creșterea în total cu 15% a portofoliului de credite ale instituțiilor de bancare în perioada analizată este o consecință în special a creșterii creditării sectoarelor neproductive cu 41%, față de creșterea de doar 2% a creditării sectoarelor economiei naționale. Din categoria sectoarelor neproductive a economiei naționale care au înregistrat o creștere rapidă a volumului creditelor atrase se remarcă creșterea de peste 28 de ori a volumului creditelor acordate organizațiilor necomerciale, creșterea cu 67% a creditelor acordate pentru procurarea/construcția imobilului și creșterea cu 46% a creditării unităţilor administrativ-teritoriale/instituţiilor subordonate unităţilor administrativ-teritoriale.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load