Incendii stiri: 687
Cazul Șor stiri: 586
Preşedintele stiri: 3727

Care ar putea fi noul tarif al gazelor naturale pentru consumatorii finali

5 iun. 08:55   Economie
10821 0

Tariful gazelor naturale pentru consumatorii finali din Moldova ar putea scădea cu 31,9% - pînă la 18,45 lei pentru 1 metru cub, fără TVA.

În cazul aprobării acestuia de către ANRE, ținînd cont de 8% TVA, tariful va constitui 19,93 lei pe 1 metru cub.

Acest lucru prevede o cerere înaintată Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică de către Moldovagaz SA privind micșorarea tarifului pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali la prețuri reglementate pentru anul 2023.

Potrivit unui comunicat al companiei, conform proiectul calculelor prezentate, tariful mediu la gazele naturale furnizate se propune să fie diminuat pînă la 16 492 lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 36,8% mai puțin.

Principalul factor, care a cauzat necesitatea revizuirii tarifelor, este scăderea semnificativă a prețurilor la gazele naturale, care sînt achiziționate de către SA „Moldvagaz” de la SA „Energocom” pentru necesitățile consumatorilor de pe malul drept al Nistrului, în conformitate cu decizia Comisiei Naționale pentru Stări Excepționale.


Potrivit demersului, tariful în punctele de ieșire din rețelele de transport urmează să constituie 13 978 lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 43,9% mai puțin în comparație cu cel existent. La fel, în punctele de ieșire din rețelele de distribuție de presiune înaltă tariful se propune să fie stabilit la nivelul de 14 454 lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 42,6% mai puțin, celor de presiune medie - 15 476 lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 39,3% mai puțin, iar celor de presiune joasă – 18 456 lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 31,9% mai puțin.

Decizia respectivă este în strictă conformitate cu legislația, ea va permite să fie acoperit integral prețul de achiziție și astfel se va asigura executarea condițiilor contractuale de plată față de furnizorul de gaze naturale.

Tariful pentru gazele naturale la prețuri reglementate se aprobă de ANRE într-o ședință deschisă.

1
1
2
3
44

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre decizia de a confisca mașina șoferilor care conduc în stare de ebrietate?