Transnistria stiri: 1417
Eurovision stiri: 504

Care a fost activitatea industriei moldovenești în trimestru I al anului 2023

20 mai. 2023,, 10:07   Economie
3895 0

Biroul Național de Statistică a publicat datele privind activitatea industriei în primul trimestru al acestui an.

După cum era de așteptat, din păcate, declinul din luna martie nu numai că a continuat, dar s-a accentuat în cele mai importante sectoare ale industriei.
În martie, producția industrială a scăzut cu 4,7%. În același timp, în industria alimentară se atestă un declin cu aproape o treime (cu 32%)!

Țara noastră pe bună dreptate se mîndrea cu produsele sale realizate din materii prime agricole - conserve de fructe și legume, ulei vegetal etc.

Anume aceste sectoare sînt cele care au scăzut cel mai mult. Producția de conserve, ulei vegetal și unt a scăzut cu mai mult de jumătate! Ponderea pe care o dețin aceste sectoare este de aproximativ 9% din totalul industriei și, prin urmare, declinul din aceste sectoare a avut un impact direct asupra declinului întregii industrii.

Volumul producției în industria alimentară în luna martie a acestui an nu este doar semnificativ mai mic decît în 2022, ci a fost la nivelul lunii martie 2020, iar producția de conserve a fost chiar mai mică cu un sfert decît în 2020.


În declin este nu numai sectorul alimentar. În martie a scăzut și producția de îmbrăcăminte (cu 20%) (ponderea acesteia în volumul industriei este mai mare de 4%), producția în industria chimică – produse din plastic etc. (de aproape 2 ori, cu o pondere de peste 3%), structuri metalice (cu o treime, cu o pondere de peste 3%), mobilier (cu 20%, cu o pondere de 3,4%) etc.

Din motive obiective trebuie să recunoaștem că a existat o creștere a producției de băuturi (de 2,4 ori, cu o pondere în industrie de 8%), încălțăminte (cu 3,6%, cu o pondere de 4%), medicamente (cu 3%, cu o pondere de 0,9%), metalurgie (cu 50%, cu o pondere de 0,5%) etc.

Prin urmare, declinul general în industrie a fost de 5,1% în acest trimestru, inclusiv minus 22% în industria alimentară.

Deocamdată, avem o tendință de scădere a exporturilor (creștere de 1,2% în primul trimestru, minus 2% în martie), și o scădere a volumului producției industriale (cu 5%).

Și iată chiar acum statistica a publicat situația din sectorul construcțiilor în trimestrul I: o scădere de 11%, inclusiv în construcțiile noi (cu o pondere de 53% în lucrările de construcții) - o scădere de 26%!

Din nou, pentru a fi obiectivi, recunoaștem că reparațiile capitale, cu o pondere de 24% în totalul lucrărilor de construcții, a crescut cu 36%.
Cam atît! Cel puțin deocamdată! Să sperăm!

Vladimir Golovatiuc, doctor în științe economice

1
0
0
2
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?