COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Bugetarii ar putea avea creșteri salariale

Bugetarii ar putea avea creșteri salariale

Proiectul legii bugetului pentru anul 2020 prevede creștere de salariu între 6 și 10% pentru majoritatea angajaților din instituțiile de stat. Totodată, pentru unele categorii de bugetari retribuția ar putea crește cu pînă la 1500-2000 de lei lunar.

Propunerile au fost discutate în cadrul unor consultări publice privind politica salarială pentru anul 2020 și pe termen mediu (2021-2022), transmite IPN.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Finanțelor și a întrunit reprezentanți ai sindicatelor și autorităților publice centrale. În cadrul consultărilor ministrul Natalia Gavrilița a anunțat că proiectul prevede corectarea unor inegalități în nivelul de salarizare pentru unele categorii de angajați, inclusiv a celor din administrația publică locală, din domeniul educației, din instituțiile penitenciare și din domeniul apărării etc.

Astfel, în cazul primarilor din localitățile cu pînă la 20 de mii de locuitori, care în prezent pot avea salarii mai mici decît unii angajați din subordinea lor, creșterile salariale vor atinge circa 1500 de lei lunar.

Proiectul prevede majorări și pentru angajații din sistemul educațional. De exemplu, salariile lunare ale directorilor adjuncți din licee și școlile profesional-tehnice vor fi mai mari cu circa 2000 de lei. În cazul învățătorilor și educatorilor salariile vor fi majorate cu 680 și, respectiv, 900 de lei lunar.

Ministrul finanțelor a subliniat că majorările salariale vor fi însoțite și de măsuri de creștere economică și sporire a productivității muncii.

„Problema demografică afectează fiecare sector al economiei, toate instituțiile se confruntă cu probleme de recrutare de angajați. Una dintre soluțiile acestei probleme este creșterea salariilor. Totodată, considerăm că aceste majorări ale retribuției muncii trebuie corelate cu creșterea productivității muncii, asta înseamnă sisteme de management, control intern și introducerea tehnologiilor și altor elemente care sporesc productivitatea muncii și asigură creșterea economică”, a menționat Natalia Gavrilița, citată într-un comunicat de presă al MF.

Pînă la intrarea în vigoare, Legea bugetului pentru anul 2020 urmează să fie aprobată de Guvern, iar ulterior, adoptată în Parlament.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load