X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

Bucurie pentru bugetari! Cuantumul salariului minim de 1 000 de lei,declarat neconstituțional

17 iun. 2022,, 10:38   Economie
2898 0

Salariul minim pe țară în cuantum de 1 000 de lei stabilit încă în 2014 și care nu a fost revizuit toți acești ani a fost declarat neconstituțional de către Curtea Constituțională (CCM).

Decizia a fost pronunțată ca efect al sesizării Înaltei Curți de către deputatul PAS, Dan Perciun, privind controlul constituționalității articolului 3 alin. (2) din Legea din 28 decembrie 2000, privind modul de stabilire și reexaminare a salariului minim, a articolului 27 alin. (2) din Legea din 23 noiembrie 2018, privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, a Hotărîrii Guvernului nr. 165 din 9 martie 2010, cu privire la cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real și a Hotărîrii Guvernului nr. 550 din 9 iulie 2014, privind stabilirea cuantumului salariului minim pe ţară, transmite Noi.md cu referire la realitatea.md.

CCM a stabilit că efectele prezentei hotărîri se aplică începînd cu data de 1 august 2022. În cazul în care Guvernul nu va stabili cuantumul salariului minim pe ţară în conformitate cu raționamentele expuse în prezenta hotărîre pînă la data de 1 august 2022, cuantumul salariului minim în întreaga țară va fi similar cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real, stabilit conform punctului 1 din Hotărîrea Guvernului din 9 martie 2010.

Totuși, celelalte sesizări ale deputatului Curtea Constituțională le-a declarat inadmisibile și a recunoscut constituțional articolul 3 alin. (4) din Legea din 28 decembrie 2000 privind modul de stabilire şi reexaminare a salariului minim, în măsura în care cuantumul salariului minim asigură minimul de existență, inclusiv necesitățile social-culturale ale salariatului. De asemenea, Curtea a declarat inadmisibilă sesizarea în partea referitoare la controlul constituționalității articolului 3 alin. (2) din Legea din 28 decembrie 2000 privind modul de stabilire și reexaminare a salariului minim, a articolului 27 alin. (2) din Legea din 23 noiembrie 2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar și a Hotărîrii Guvernului din 9 martie 2010 cu privire la cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real.

Această hotărîre a CCM este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.


Drept reacție, Dan Perciun a scris că „Curtea a reținut argumentele invocate în sesizare și a acceptat că marja de discreție a Guvernului și Parlamentului la stabilirea salariului minim nu este absolută”.

„Salariul minim nu poate fi mai mic decît minimul de existență. Situațiile care au existat pînă în 2022 cînd unii bugetari aveau salarii de 2 000 sau 2 200 de lei, mai mici decît minimul de existență nu se vor mai putea repeta. Mai mult ca atît, Curtea nu doar a acceptat că salariul minim nu poate fi mai mic decît minimul de existență dar a stabilit că mecanismul de stabilire al salariului minim trebuie să ia în considerare nu doar supraviețuirea persoanei – dar și asigurarea dreptului la demnitatea umană a acesteia. Concluziile Curții reprezintă o revizuire a jurisprudenței de pînă acum care stabilea marja absolut discreționară a Guvernului în stabilirea acestui indicator – pornind strict de la posibilitățile economice. Argumentul nu-s bani, nu mai merge”, a scris Dan Perciun.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?