TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Brînzan: R. Moldova discută pe trei dimensiuni pentru diversificarea surselor de gaz

Brînzan: R. Moldova discută pe trei dimensiuni pentru diversificarea surselor de gaz

Republica Moldova are un singur contract pentru a cumpăra gaz, cu compania rusească Gazprom, dar se discută pe trei dimensiuni pentru diversificarea surselor de alimentare cu gaz. Declaraţia aparţine ministrului economiei Vadim Brînzan şi a fost făcută la emisiunea „Cutia Neagră” de la postul TV8.

„Lucrăm pe trei dimensiuni. Prima e să renegociem contractul sau să avem un contract pe doi ani cu Gazprom, ca să avem timp să finalizăm conducta Ungheni – Chişinău, care va fi gata pînă în martie anul viitor. Lucrăm cu partenerii din Romînia ca să accelerăm procesul.”, a spus Vadim Brînzan.

Ministrul Economiei a precizat că, de asemenea, se negociază cu Ucraina pentru a aduce gaz prin raioanele din nordul Republicii Moldova. „Vrem să stocăm gazul ucrainean, pentru ca iarna să avem rezerve de gaz, dacă ceva nu merge cu Gazprom-ul”, a spus ministrul economiei.

O altă dimensiune a surselor de alimentare cu gaz este în opinia lui Vadim Brînzan conducta Turk Stream. „Lucrăm cu partea bulgară pe unde va trece conducta, pentru a aduce gaz şi pe partea de sud a Republicii Moldova, pe lîngă Vulcăneşti”, a spus Vadim Brînzan.

Ministrul Economiei a declarat că toate aceste negocieri trebuiau purtate cu 20 de ani în urmă, dar nu a existat interes politic. „Se făceau bani din tranzacţiile cu gaz şi electricitate, pentru că acestea sînt legate. Oamenii care au stat în spate au cîştigat bani serioşi şi aici, şi în Transnistria”, a spus Vadim Brînzan.

Ministrul Economiei a specificat că datoria regiunii transnistrene faţă de Gazprom nu este datoria Republicii Moldova. „Ei cu datoria lor, noi cu datoria noastră”, a punctat Vadim Brînzan.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load