Criza energetică stiri: 1714
Cutremure stiri: 389
Eurovision stiri: 423

Brînzan, despre vînzarea Aeroportului Chișinău: Fraudă. Vor răspunde

20 aug. 2019,, 11:00   Economie
3391 1

Ministrul Economie și Infrastructuri, Vadim Brînzan, a vorbit în cadrul unei conferințe de presă despre vînzarea Aeroportului Internațional Chișinău de către controversatul om de afaceri Ilan Șor.

Brînzan spune că 95% din compania concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău a fost cumpărată în mod fraudulos și cere ca persoanele implicate și vinovate să fie trase la răspundere, transmite Noi.md.

,,Concesionarea fost făcută abuziv. S-au descoperit multe ilegalități. Această concesionare a dăunat intereselor naționale a Republicii Moldova. Vom cere ca persoanele implicate să fie trase la răspundere”, a declarat Brînzan.

Totodată, ministrul a fost întrebat cae vor fi acțiunile statului cu privire la această tranzacție:

,,Este un proces complex. Rezilierea unui astfel de contract durează ani de zile și costuri majore care sînt achitate legal. Trebuie de demnostrat intenția frauduloasă, care știm că așa a fost, dar, trebuie de demonstrat că frauda a fost comisă. Republica Moldova nu are nici o pîrghie legală pentru a stopa această tranzacție. Menționez că contractul a fost semnat, dar tranzacția nu a fost încheiată. Vom cere ca noul proprietar al companiei să semneze un acord cu statul prin care să se oblige că nu va înstrăina activele, fără acordul Consiliului Suprem de Securitate, așa cum s-a făcut în cazul „Red Union Fenosa. Vom solicita includerea subiectului pe agenda Consiliului Suprem de Securitate”, a mai adăugat Vadim Brînzan.


Ministrul Economiei a declarat că vrea să se întîlnească cu noul proprietar care a cumpărat „Avia Invest”, pentru a încerca să renegocieze condițiile din contractul de concesionare.

,,Prima clauză care ar putea fi renegociată vizează taxa de 9 euro pe care o achită fiecare pasager pentru modernizarea Aeroportului Internațional Chișinău. Din taxa de 9 euro se adună anual aprocximativ 27 milioane de euro. O parte din acești bani vin la Autoritatea Aeronautică Civilă, adică 1,75 euro per pasager. Putem să negociem această sumă, ca o parte mai mare să vină în folosul statului. Nu vreau să pun căruța înaintea carului. Vreau mai întîi să mă întîlnesc cu dl Rothschild”, a mai adăugat Brînzan.

Întrebat despre noul proprietar Avia Invest, el a spus că ,,pare a fi unul de bună credință, deoarece familia Rothschild este cunoscută la nivel internațional ca un mare investitor în sistemul bancar. Prin faptul că investește aici, aduce ceva credibilitate R. Moldova ca stat și mediu de investiții”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?