COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Brînzan anunţă cînd primul metru cub de gaze româneşti vor ajunge la Chişinău

Brînzan anunţă cînd primul metru cub de gaze româneşti vor ajunge la Chişinău

Ministrul Economiei şi infrastructurii, Vadim Brînzan spune că primul metru cub de gaze româneşti ar putea ajunge la Chişinău deja în luna februarie sau martie 2020.

Anunţul a fost făcut în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MODLOVA.

„Am discutat cu operatorii care mi-au spus că pînă la sfîrşitul acestui an vom avea circa 90% din gazoduct finalizată. Noi sperăm că primul metru cub de gaze să ajungă la Chişinău pînă la sfîrşitul lunii februarie-începutul lunii martie anul viitor ”, a declarat ministrul Economiei, Vadim Brînzan.

Noul şef de la Economie a mărturisit că există mai multe blocaje care au împiedicat prelungirea Gazoductului Iaşi-Ungheni pînă la Chişinău timp de cinci ani. Una dintre probleme ar fi exproprierea terenurilor pe unde urmează să treacă acest gazoduct, o altă problemă ar fi de ordin contabil în special de calcularea TVA în ceea ce priveşte lucrările. Însă cea mai importantă problemă semnalată de Brînzan a fost lipsa voinţei politice pentru ducerea pînă la capăt a proiectului.

Lucrările de construcţie a gazoductului Ungheni-Chişinău au început la 2 mai 2019 cînd compania Transgaz a anunţat că a semnat toate contractele de execuţie. Proiectul presupune construirea unei conducte de transport gaze naturale în lungime de 120 km, trei staţii de predare a gazelor naturale (două în Chişinău şi una în Ungheni) şi dotarea centrului de dispecerizare şi dirijare de la Ghidighici. Aceata este a doua parte a proiectului de interconectare energetică dintre Republica Moldova şi România. Prima etapă, construcţia Gazoductului iaşi-Ungheni s-a încheiat în anul 2014.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load