X 
Incendii stiri: 687
Cazul Șor stiri: 585
Preşedintele stiri: 3718

Bolea: Ca să imporți cereale ucrainene trebuie să ai cui vinde în Moldova

7 iun. 08:30   Economie
2193 0

După discuția cu fermierii ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea a declarat că problema nu e în importul cerealelor Ucraine, ci în imposibilitatea fermierilor moldoveni de a livra cereale pe piețele de tradiționale care cumpără direct din Ucraina.

Este vorba de România unde au ajuns 30% din cerealele moldovenești și Turcia unde sînt concentrate peste 25% din cerealele ucrainene.

„Ca să imporți cereale ucrainene trebuie să ai cui vinde în Moldova. Pericolul nu este în importul cerealelor, ci în refuzul piețelor tradiționale România și Turcia de a mai cumpăra cerealele moldovenești. În prezent discutăm cu autoritățile de la Kiev ca tranzitul să fie făcut pe calea ferată ca să ajungă în portul de la Reni și Iliciovsk. Acest lucru va menține stabil prețul pentru transport rutier. Este vorba 45 de dolari or, anul trecut urmare a fluxului de mare de cereale prețul ajunsese la 75 de dolari”, transmite bani.md.

Asociația Forța Fermierilor amenință cu proteste în condițiile în care nu au ajuns la o soluție cu premierul Dorin Recean. „Am auzit din nou mai multe promisiuni foarte generale pentru perioada nedeterminată , pe cînd marea majoritatea fermierilor mici și mijlocii riscă să se falimenteze în următoarele 2-3 luni și au comunicat acest lucru la aceasta ședința. În cadrul discuției fermierii au constatat că din păcate chiar unele promisiuni mai concrete, formulate din partea autorităților încă din martie, nu sînt realizate pînă în prezent. Solicitarea noastră să fie semnat de către prim-ministru un Memorandum măcar cu 4 din cele 5 revendicări , cu indicarea termenelor concrete de realizare, a fost respinsă. În situația creată, Asociația rămîne pe poziția organizării unui protest al fermierilor, care se va începe pe 7 iunie și în care vor participa agricultorii cu tehnica agricolă, care reprezintă aproape toate raioane ale țării. La prima etapa vom avea manifestații în teritoriu. Dacă nu vom fi auziți, protestul poate să se extindă în capitala. Revendicările rămîn aceleași, formulate în Declarația din 17 mai 2023, anexată la acest comunicat”, susține Alexandr Slusari președintele Asociației Forța Fermierilor.

2
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre decizia de a confisca mașina șoferilor care conduc în stare de ebrietate?