Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

BNM: Inflația în Moldova continuă să scadă

14 aug. 2018,, 13:30   Economie
3227 0

Rata anuală a inflației (în ultimele 12 luni) în Republica Moldova în iulie 2018 a fost de 3%, în scădere cu 0,2 puncte procentuale față de luna precedentă.

Acest fapt a fost comunicat de către Banca Națională a Moldovei (BNM), care a menționat că rata anuală a inflației se află pentru a treia lună, conform prognozei publicate anterior, sub limita inferioară a intervalului de variație de ±1,5 puncte procentuale de la ținta de 5%, relatează Noi.md.

Datele cu privire la evoluția ratei anuale a inflației în luna iulie prezintă o inflație similară celei anticipate și denotă valabilitatea prognozei publicate în Raportul asupra inflației.

Cea mai mare contribuție la rata anuală a inflației (2,2 puncte procentuale) au înregistrat prețurile la produsele alimentare. Inflația de bază și prețurile la combustibili au avut un impact de 1,1 și, respectiv, 0,7 puncte procentuale. Prețurile reglementate au generat o contribuție negativă de minus 1 puncte procentuale.

Totodată, rata anuală a inflației de bază a înregistrat în luna de referință valoarea de 3,4%, cu 0,3 puncte procentuale inferioară celei din luna precedentă.


Rata inflației lunare a consemnat un nivel de minus 1,2%, ca urmare a diminuării prețurilor la produsele alimentare cu 1,9%, la servicii cu 1,6% și la mărfurile nealimentare cu 0,1%.

Rata lunară a inflației de bază în luna iulie a înregistrat o creștere de 0,2%. Cele mai semnificative majorări de prețuri s-au referit la componentele „cultură și odihnă”, ca urmare a majorării cu 14,6% a prețurilor la turismul peste hotarele țării și la „țigări” cu 3,2%.

În același timp, prețurile la „autoturisme și remorci” s-au diminuat cu cca 1,3%, în condițiile aprecierii monedei naționale față de moneda unică europeană și dolarul SUA.

Micșorarea prețurilor la produsele alimentare față de luna iunie 2018 cu 1,9% a fost determinată, în special, de scăderea prețurilor la „legume proaspete” (-14,2%), la „cartofi” (-13) și la „fructe proaspete” (-6,9%).

Concomitent, prețurile la produsele alimentare s-au majorat ca urmare a sporirii prețurilor la „ouă” (1,8%) și la „pește și conserve din pește” (0,8%). Cu excluderea factorului sezonier, prețurile la produsele alimentare au sporit cu 0,8% față de nivelul lunii precedente.

În luna de referință, prețurile la serviciile și produsele reglementate au scăzut cu 2% față de nivelul lunii precedente. Dinamica respectivă a fost determinată, în principal, de reducerea tarifului la energia electrică cu 9,9%. Totodată, în direcția diminuării ratei lunare a prețurilor reglementate a influențat și scăderea prețurilor la medicamente (-0,4%) și transportul aerian (-1,7%).

Ritmul anual al creșterii prețurilor la produsele și serviciile reglementate a constituit minus 4,4%, fiind cu 1,9 puncte procentuale inferior față de nivelul lunii precedente și cu 11,8 puncte procentuale inferior celui din luna iulie 2017.

BNM va monitoriza în continuare evoluțiile interne, precum și pe cele ale mediului economic internațional și va utiliza cadrul operațional specific strategiei de țintire a inflației, în vederea menținerii stabilității prețurilor pe termen mediu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?