Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

BNM comentează inițiativa lui Ion Chicu

9 iun. 2020,, 16:17   Economie
2002 1

Banca Națională a Moldovei vine cu o reacție la declarațiile prim-ministrului Ion Chicu în legătură cu Proiectul de lege privind modificarea Legii cu privire la BNM.

Într-un comunicat de presă, BNM spune că este autoritatea publică mandatată să exercite un șir de atribuții complexe, printre care stabilirea și implementarea politicii monetare și valutare, reglementarea, supravegherea și rezoluția bancară, reglementarea si supravegherea infrastructurilor piețelor financiare.

”Avînd în vedere dubla ipostază de autoritate monetară și prudențială, Banca Națională are un rol esențial în menținerea stabilității financiare. Ținînd cont de interesul public pentru menținerea stabilității financiare și complexitatea evaluărilor necesare în acest domeniu, Banca Națională deține un statut distinct.

Statutul special, dar și necesitatea unor mecanisme de protecție care să asigure exercitarea deplină a atribuțiilor corespunzătoare ale autorității de supraveghere si rezoluție bancară, inclusiv suportarea de către aceasta a costurilor aferente proceselor intentate împotriva angajaților săi, sînt recunoscute și consacrate la nivel internațional în principalele documente sectoriale. Între acestea se numără Principiile – cheie pentru o supraveghere bancară eficientă, enunțate de Comitetul Basel pentru Supraveghere Bancară (Principiul 2.9), Atributele - Cheie ale Regimurilor Eficiente de Rezoluție enunțate de Comitetul de Stabilitate Financiară (Atributul – cheie 2.6), opiniile si rapoartele de convergență ale Băncii Centrale Europene”, se arată în comunicatul BNM

De asemenea, potrivit instituției, suficiența cadrului legal de asigurare a independenței Băncii Naționale face parte din verificările efectuate de donatorii și partenerii internaționali (FMI, UE) înainte de disbursarea mijloacelor bănești.


”Articolul 35 din Legea cu privire la Banca Națională a Moldovei, care se propune a fi modificat, a fost revizuit integral în anul 2016 ca urmare a recomandarilor Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale enunțate în cadrul Programului de evaluare a sectorului financiar al Republicii Moldova.

Astfel, dispozițiile alineatului (2) din art. 35 al Legii cu privire la Banca Națională a Moldovei transpun principiile și standardele internaționale aplicabile domeniilor de competență ale Băncii Naționale, inclusiv ca urmare a evaluărilor cadrului legal național realizate de organismele internaționale. Aceste dispoziții reflectă experiența altor state și reprezintă o condiție indispensabilă pentru asigurarea independenței și exercitarea atribuțiilor băncii centrale care sînt foarte complexe și au un impact pregnant asupra securității economice naționale”, se arată în comunicat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?