Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

BNM a explicat cînd vor ajunge mijloacele FMI în contul Ministerului Finanțelor

9 sep. 2021,, 13:00   Economie
5691 2

Finanțarea specială (Drepturi Speciale de Tragere) oferită Republicii Moldova de către Fondul Monetar Internațional, în valoare de aproximativ 235 milioane dolari a fost transferată pe contul Băncii Naționale a Moldovei în cadrul FMI, iar înregistrarea acestor fonduri în contul Ministerului Finanțelor la BNM va avea loc după aprobarea Legii privind utilizarea repartizării drepturilor speciale de tragere, alocate de Fondul Monetar Internațional.

Banca Centrală a anunțat despre acest lucru pentru Noi.md, comentînd articolul "Toți banii primiți de la FMI au fost trimiși înapoi în Occident?”.

BNM a reamintit că, potrivit articolului 5 al Legii cu privire la Banca Națională a Moldovei, care enumeră atribuțiile de bază ale acesteia, BNM acționează ca de bancher și agent fiscal al statului, precum și păstrează și gestionează rezervele valutare ale statului.

Fondurile primite sub formă de asistență financiară externă din partea partenerilor de dezvoltare și organizațiilor financiare internaționale sînt reflectate în rezervele valutare în conturile Ministerului Finanțelor și Ministerul Finanțelor utilizează liber aceste fonduri, inclusiv după conversia în monedă națională, pentru cheltuieli bugetare și proiecte de investiții.

Banca Națională a Moldovei a menționat că procesul de alocare a fondurilor în cadrul finanțării externe (împrumuturi sau granturi) este standard, fondurile sunt transferate în conturile BNM peste hotare și sunt incluse în activele oficiale de rezervă. Acordarea drepturilor speciale de tragere (DST) nu a fost o excepție, fondurile fiind transferate în contul BNM la FMI.


Înregistrarea acestor fonduri în contul Ministerului Finanțelor la BNM va avea loc după aprobarea Legii privind utilizarea repartizării drepturilor speciale de tragere alocate de Fondul Monetar Internațional.

Banca centrală a menționat că BNM gestionează rezervele valutare ale statului în conformitate cu cele mai bune practici internaționale, acordînd o atenție deosebită gradului înalt de securitate și lichiditate a investițiilor.

"Acest lucru oferă acces imediat la resurse financiare pentru efectuarea, la necesitate, a intervențiilor pe piața valutară, corectarea dezechilibrelor balanței de plăți și deservirea datoriei publice externe. În prezent, suficiența activelor oficiale de rezervă este ridicată, ceea ce asigură stabilitatea economiei în situații de criză. În ceea ce privește asistența financiară acordată statului din sursele BNM, acest lucru este interzis de legea BNM, deoarece este un element important al regimului de targetare a inflației aplicat de BNM, orientat spre stabilitatea prețurilor și echilibrul macroeconomic", a subliniat BNM.

Nota redacției Noi.md: "După cum se știe, toate modificările la Legea cu privire la BNM sînt pregătite de specialiștii Băncii Naționale și, cu sprijinul reprezentanților FMI, sunt promovate în Guvern și Parlament, practic fără modificări. De aceea, spre deosebire de toate țările dezvoltate, BNM nu are dreptul să crediteze Guvernul și economia".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?