COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Benzinăriile din Moldova ar putea trece la regimul de autoservire

Benzinăriile din Moldova ar putea trece la regimul de autoservire

Benzinăriile din Republica Moldova ar putea trece la regim de autoservire. Discuții în acest sens au fost purtate între ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, membrii Asociației Investitorilor Străini și reprezentanții Agenției pentru Supraveghere Tehnică și a companiilor petroliere din țară.

Deși autorii conceptului afirmă că „autoservirea” este o practică obișnuită în multe țări, care poate aduce multe beneficii, specialiștii din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii atenționează asupra unor riscuri de securitate la benzinării.

Deși autorii conceptului afirmă că „autoservirea” este o practică obișnuită în multe țări cu multe beneficii, specialiștii din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii și-au expus opiniile, atenționînd totodată asupra unor riscuri de securitate la benzinării.


Printre acestea a fost enunțat riscul ca sistemul „autoservire” să fie acceptat doar pentru produsele petroliere principale, aprovizionarea automobilelor cu gaze lichefiate sau comprimate prin sistemul „autoservire” necesită prezența obligatorie a unui operator, care are instruire și calificare specială.

De asemenea, nu toate stațiile de alimentare a automobilelor cu combustibil sînt proiectate pentru a da posibilitatea clientului să alimenteze personal automobilul, astfel trecerea la sistemul de „autoservire” necesită suplimentar dotarea cu sisteme de securitate, care să excludă orice risc de incidente.

Potrivit ministrului Sergiu Railean, importanța monitorizării acțiunilor clientului din partea operatorului stației nu ar trebui exclusă, fiind totuși necesară implementarea treptată a prevederilor de autoservire ”sub supravegherea operatorului”.

Conform Hotărîrii Guvernului din 2002, alimentarea automobilelor şi altor mijloace de transport la coloanele de distribuţie a produselor petroliere şi uleiurilor se efectuează de către operatorul staţiei ori de către şofer, în mod independent, sub supravegherea operatorului.

De asemenea, conform prevederilor Legii privind securitatea industrială, stațiile de alimentare a automobilelor cu combustibil se atribuie la categoria obiectelor industriale periculoase, astfel agentul economic, care desfășoară activități în domeniul securităţii industriale, este obligat să întreprindă măsuri de localizare şi lichidare a efectelor produse de avarie la obiectul industrial periculos, să asigure exploatarea în siguranţă a instalațiilor tehnice şi a sistemelor tehnologice la obiectele industriale periculoase etc.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load