X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Banii publici vor fi cheltuiți mai eficient

2 aug. 2018,, 17:40   Economie
2664 0

În Republica Moldova va fi creat un comitet interministerial de raționalizare a cheltuielilor publice, pentru ca fondurile statului să fie cheltuite mai atent și mai eficient, relatează Noi.md.

Acest fapt este prevăzut de o decizie de Guvern elaborată de Ministerul Finanţelor în scopul implementării în Republica Moldova a procesului de raţionalizare a cheltuielilor şi realizării angajamentelor asumate faţă de Fondul Monetar Internațional (FMI).

Prin această decizie se înființează o nouă structură, cu rol consultativ – Comitetul interministerial de raționalizare a cheltuielilor publice, condus de Ministerul Finanțelor. Măsurile adoptate de Comitet vor fi implementate în bugetul pentru anii viitori și nu vor putea fi amînate pentru o altă perioadă. Din componența acestui comitet vor face parte Ministerul Finanțelor, Ministerul Economiei și Infrastructurii, Ministerul Justiției, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și Cancelaria de Stat.

{{255535}Acest comitet va aproba Memorandumul și Termenii de referință, în care se stabilesc ministerele de profil asupra cărora se vor efectua analizele de cheltuieli și precizări referitoare la economiile depistate. La finalizarea fiecărui exercițiu de raționalizare a cheltuielilor publice, Comitetul va prezenta Raportul final Guvernului și Comisiei economie, buget și finanțe din cadrul Parlamentului, pentru informare.

Concomitent, la nivel ministerial vor fi create comitete de supraveghere. Acestea vor monitoriza implementarea procesului de raționalizare, vor îndruma grupul de lucru și, la necesitate, vor prezenta propuneri. La decizia grupului de lucru poate fi format și un comitet consultativ, fără putere de decizie, format din experți externi.


Pentru a stabili care cheltuieli ar urma să fie raţionalizate, va fi efectuată o analiză în cadrul căreia vor fi identificate cheltuielile cu prioritate redusă și cele ineficiente care pot fi redirecționate spre alte sectoare. Procesul de raționalizare a cheltuielilor urmează a fi integrat în procesul bugetar anual.

Pentru anul 2018, în cadrul procesului de raționalizare a cheltuielilor publice, vor fi examinate cheltuielile în domeniul educației, pentru a determina dacă activitățile din acest sector sînt realizate în mod eficient și pentru a identifica măsuri de economisire ce urmează a fi incluse în bugetul pentru anul 2020. Astfel, raționalizarea cheltuielilor va cuprinde învățămîntul superior și cel profesional tehnic.

În acest sens, s-a convenit semnarea unui memorandum între Ministerul Finanţelor şi Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, ce vizează desfăşurarea exerciţiul-pilot asupra sectorului educaţiei.

În scopul integrării procesului de raţionalizare a cheltuielilor publice în procesul bugetar, ulterior se va modifica Legea finanţelor publice şi responsabilităţii bugetar-fiscale și se va revizui Setul metodologic privind elaborarea, aprobarea şi modificarea bugetului.

Raționalizarea cheltuielilor publice este o practică internațională, fiind implementată în țări precum Canada, Marea Britanie, Franța, Irlanda, Danemarca, recomandată de FMI.

Raţionalizarea cheltuielilor reprezintă un set de acţiuni organizaţionale şi analitice menite să sprijine instituirea unui sistem eficient al cheltuielilor publice şi să identifice potenţialele sectoare/domenii unde se produc cheltuieli ce poartă un caracter neprioritar, ineficient sau neefectiv.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?