Banca Națională comentează îngrijorările privind transferurile internaționale

Banca Națională comentează îngrijorările privind transferurile internaționale

În urma articole apărute în presă, Banca Națională a Moldovei (BNM) informează că au fost întreprinse măsuri suplimentare în cadrul regimului de monitorizare a transferurilor internaționale, notează Noi.md.


BNM utilizează servicii informatice ale prestatorilor de servicii de mesagerie financiară care vizează anumite categorii de informații obținute sau procesate de către băncile licențiate. Aceste servicii cuprind accesul la datele cu privire la transferurile internaționale.


Datele respective reprezintă temeiul pentru analiza fluxurilor de capital și a piețelor financiare, a eficienței serviciilor de transfer, în legătură cu atribuțiile de implementare a politicii monetare, reglementare valutară și supraveghere bancară. În acest sens sînt evaluate  riscurile aferente adecvării capitalului și resurselor de lichiditate a băncilor etc. În același timp, informațiile obținute sînt destinate pentru identificarea semnelor de implicare eventuală a băncilor sau clienților lor în activități de spălare a banilor și/sau finanțare a terorismului.


În prezent, situația este stabilă și nu prezintă riscuri și nici îngrijorări, se arată în declarația BNM.


Instituția financiară este în continuare prudență în monitorizarea transferurilor internaționale, în contextul agendei de reforme agreate în 2016 cu partenerii de dezvoltare, se mai precizează în declarație.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load