Coronavirus stiri: 8217
Obiectiv european stiri: 320
Criza energetică stiri: 962

Banca Angliei a decis cea mai mare majorare de dobîndă de după 1995

6 aug. 01:00   Economie
1235

Banca Angliei (BoE) a decis joi să majoreze dobînda de politică monetară cu 50 de puncte de bază, cea mai mare creştere de dobîndă de după 1995, chiar dacă se aşteaptă la o recesiune îndelungată.

Cei nouă membri ai comitetului de politică monetară de la BoE au votat 8 la 1 pentru majorarea dobînzii de referinţă de la 1,25% pînă la 1,75%, acesta fiind cel mai ridicat nivel al dobînzii de bază de la sfîrşitul anului 2008.

Această majorare a costului creditului cu 50 de puncte de bază decisă de BoE era aşteptată de majoritatea economiştilor intervievaţi de Reuters, în condiţiile în care băncile centrale se grăbesc să majoreze costului creditului pentru a ţine sub control explozia preţurilor.

Banca Angliei a optat pentru cea mai mare majorare de dobîndă de după 1995 chiar dacă în paralel a avertizat că Marea Britanie se confruntă cu o recesiune care va şterge 2,1% din PIB, o scădere similară cu cea din anii 1990 dar mai mică decît lovitura dată de pandemia de COVID-19 sau cea provocată de criza globală financiară din 2008-09. Potrivit BoE, economia britanică ar urma să înceapă să se contracte în ultimul trimestru al acestui an şi să continue să se contracte pe întreg parcursul anului 2023, ceea ce ar însemna cea mai îndelungată recesiune de după criza financiară globală.

În total, Banca Angliei a majorat de şase ori costul creditului începînd din luna decembrie şi pînă acum însă majorarea de joi este cea mai mare adoptată după 1995. Presiunile asupra guvernatorului Andrew Bailey şi colegilor săi s-au intensificat după recentele majorări de dobîndă adoptate de Rezerva Federală americană, Banca Centrală Europeană şi alte bănci centrale.

Banca Angliei a repetat că este pregătită să acţioneze în forţă, dacă va fi nevoie, pentru a răspunde la presiunile inflaţioniste. În luna iunie, indicele preţurilor de consum în Marea Britanie a urcat la 9,4%, cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani, de peste patru ori peste ţinta de 2% avută în vedere de BoE. Conform celor mai recente prognoze, indicele preţurilor de consum ar urma să atingă un vîrf de 13,3% în octombrie, şi va reveni la un nivel de 2% abia peste doi ani, pe măsură ce recesiunea îşi va face simţite efectele asupra cererii.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав