X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Autoritățile vor subvenționa tranziția companiilor moldovenești la standardele europene

15 sep. 2018,, 15:00   Economie
2505 0

Tranziția companiilor moldovenești la standardele europene, subvenționată de stat

Introducerea standardelor Uniunii Europene va contribui la creșterea calității produselor moldovenești, va asigura creșterea economică, iar autoritățile vor căuta soluții pentru ca statul să susțină tranziția întreprinderilor la standardele europene.

Acest fapt a fost menționat de către viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă, care a participat, împreună cu ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, la reuniunea operatorilor din sectorul avicol, în cadrul căreia au fost examinate cerințele și procesul de implementare a foii de parcurs pentru exportul cărnii de pasăre și a ouălor în Uniunea Europeană, relatează Noi.md.

Vicepremierul Iurie Leancă a salutat inițiativa Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor de a organiza un eveniment care să-i adune împreună pe reprezentanții instituțiilor naționale și pe producătorii, exportatorii de carne și ouă de pasăre, pentru a identifica soluții viabile pentru problemele existente în domeniu.

„Exportul produselor de origine animalieră pe piața UE este un proces complex. Cred că am fi putut să avansăm mult mai mult în acest domeniu, deoarece din 2014 situația nu s-a schimbat semnificativ. Deși am avut tot sprijinul partenerilor europeni, de abia în acest an ne apropiem în mod real de îndeplinirea criteriilor stabilite de Uniunea Europeană pentru a obține dreptul de a exporta produse avicole”, a declarat Iurie Leancă.


Totodată, viceprim-ministrul i-a îndemnat pe producătorii moldoveni să investească în calitatea produselor, întrucît pe acest segment al pieței interne a Uniunii Europene se atestă o competitivitate acerbă. „Aplicarea standardelor europene pentru obținerea dreptului de export va spori calitatea produselor moldovenești, va crea noi locuri de muncă și va crește economia țării. Beneficiul major este că vor avea de cîștigat în primul rînd cetățenii noștri. Iată de ce, împreună cu colegii de la Guvern, vom încerca să identificăm soluții pentru a susține cu fonduri și subvenții de stat întreprinderile din Republica Moldova pentru adaptarea capacităților la standardele europene”, a punctat viceprim-ministrul.

În contextul vizitei pe care urmează să o întreprindă la invitația comisarului UE pentru Comerț, Cecilia Malmström, care va avea loc joi, 20 septembrie, la Bruxelles, vicepremierul moldovean a dat asigurări că va aborda în mod prioritar cu oficialul european subiectul valorificării la maximum a Zonei de Liber Schimb și sprijinul Uniunii Europene în acest sens.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?